Škeble s oříškovou náplní recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
1 ks vejce
250 g máslo
1 lžička ocet
1 lžička voda
250 g hladká mouka
krém
1-2 lžíce rum
1 lžíce kakao
0 l mléko
100 g cukr krupice
1 balíček vanilkový cukr
150 g mleté ořechy
na potření
1 ks žloutek
1-2 lžíce mléko

Postup přípravy receptu

  1. Prosejeme mouku, přidáme vejce, vodu, ocet, máslo a důkladně vypracujeme nelepivé těsto, které necháme odpočinout v lednici, třeba i přes noc. Nebojte se octa, není tam vůbec cítit, vzniká tak jen jiný druh těsta.

  2. Před rozválením těsta si připravíme krém. K mléku přidáme jemně umleté ořechy, rum, kakao, cukr a vanilkový cukr. Ořechy přidáváme vlašské, lískové a mandle, každý druh po 50 g. Vše společně povaříme a necháme vychladnout.

  3. Těsto rozválíme na pomoučněném vále a vykrajujeme vroubkovaným kolečkem kolečka. Do středu dáme trochu oříškového krému, přehneme a prsty stlačíme okraje k sobě do tvaru škeble.

  4. Cukroví přeneseme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme žloutkem rozmíchaným s trochou mléka a dozlatova upečeme. Ještě teplé škeble obalujeme v cukru moučka. Na škeble můžete použít i tvořítko na taštičky. Cukroví bude sice větší, ale jde to rychle. Ze zbylého krému dělám linecká srdíčka.

  5. Škeble s oříškovou náplní necháme rozležet a servírujeme ke svátečnímu pohoštění.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!