Sladké chodské koláče recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- špetka sůl 1 ks vejce 50 g máslo 250 ml mléko 1 kostka droždí 50 g cukr krupice 500 g polohrubá mouka náplň 3 1 lžíce rum 2 lžíce cukr krupice 400 g povidla 1 balíček vanilkový cukr náplň 1 250 ml mléko 80 g cukr krupice 200 g mák 50 g perník 0.5 lžičky citronová kůra+skořice náplň 2 1 lžíce rozinky 2 kostky tvaroh 80 g cukr krupice 1 ks vejce + žloutek
Postup Sladké chodské koláče recept
Postup přípravy receptu
-
V míse rozetřeme droždí s cukrem, 2 lžícemi mouky a 4 lžícemi mléka na řídkou kašičku - kvásek, který necháme v teple vzejít.
Vlažné mléko (popřípadě smetanu) osolíme a rozkvedláme v něm vejce. Do vzešlého kvásku nasypeme mouku, přilijeme rozpuštěné máslo a mléko s vejcem a zpracujeme těsto. Těsto poprášíme moukou, mísu překryjeme utěrkou a necháme v teple vykynout.
Mletý mák podusíme s mlékem, osladíme ho, zahustíme strouhaným perníkem a ochutíme vanilkovým cukrem, skořicí a citronovou kůrou. Tvaroh smícháme s vejcem, žloutkem, cukrem a špetkou muškátového květu. Do náplně můžeme přidat překrájené rozinky. Povidla smícháme s cukry, rozředíme rumem a ochutíme metým badyánem.
Z vykynutého těsta uděláme na pomoučněném vále bochánky, které rozválíme na kola o velikosti plechu. Okraje trochu zvýšíme. Kola přeneseme na plech vyložený pečícím papírem, kde je ozdobíme nádivkami. Postupujeme od středu ke kraji a nádivky střídavě nanášíme do kruhu. Celé koláče potom ještě ozdobíme mandlemi a rozinkami.
Okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem. Chodské koláče pečeme v předehřáté troubě dokud okraje nezezlátnou.
V ingrediencích si tedy ještě doplníme vejce na potření, mandle s rozinkami na ozdobu, vanilkový cukr do náplně 1 a koření do náplní - muškátový květ a badyán.