Sladké křehulky vonící po arašídech recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

25 g máslo
60 ml voda
200 g cukr krupice
1 lžička vanilková esence
150 g nesolené arašídy
1 lžička jedlá soda
150 g zlatý sirup
podle potřeby
máslo na vymazání

Postup přípravy receptu

  1. Musíme pracovat rychle. Plech vymažeme máslem. Cukr, vodu a zlatý sirup v pánvi přivedeme k varu. Prudce vaříme asi 10 minut. Nelekněte se, v závěru se začne z plotny kouřit. Zlatý sirup je vedlejší produkt při výrobě třtinového cukru, u nás může být někdy problém ho sehnat. Můžeme ho nahradit javorovým sirupem nebo medem.

  2. Poté vmícháme do směsi arašídy, vanilkové aroma, máslo a sodu. Vznikne zlatohnědá, napěněná a lepkavá směs. Pozor, směs je velmi horká! Opatrně ji přelijeme na plech, rozprostřeme a necháme ztvrdnout. Ztvrdlou ji rozlámeme na malé kousky a zobeme.

  3. Sladké křehulky vonící po arašídech podáváme jako neodolatelnou sladkost. Podle naší fantazie můžeme změnit chuť křehulek přidáním jiných ořechů.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!