Sladké křehulky vonící po arašídech recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 25 g máslo 60 ml voda 200 g cukr krupice 1 lžička vanilková esence 150 g nesolené arašídy 1 lžička jedlá soda 150 g zlatý sirup podle potřeby máslo na vymazání
Postup Sladké křehulky vonící po arašídech recept
Postup přípravy receptu
-
Musíme pracovat rychle. Plech vymažeme máslem. Cukr, vodu a zlatý sirup v pánvi přivedeme k varu. Prudce vaříme asi 10 minut. Nelekněte se, v závěru se začne z plotny kouřit. Zlatý sirup je vedlejší produkt při výrobě třtinového cukru, u nás může být někdy problém ho sehnat. Můžeme ho nahradit javorovým sirupem nebo medem.
Poté vmícháme do směsi arašídy, vanilkové aroma, máslo a sodu. Vznikne zlatohnědá, napěněná a lepkavá směs. Pozor, směs je velmi horká! Opatrně ji přelijeme na plech, rozprostřeme a necháme ztvrdnout. Ztvrdlou ji rozlámeme na malé kousky a zobeme.
Sladké křehulky vonící po arašídech podáváme jako neodolatelnou sladkost. Podle naší fantazie můžeme změnit chuť křehulek přidáním jiných ořechů.