Jehněčí kuličky se sýrovou čepičkou v rajčatové omáčce s cuketou recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

2 stroužky česnek
3 stroužky česnek
1 lžička sůl
1 lžička sůl
sůl
1 ks cibule
1 svazek pažitka
1 ks feferonka
400 g špagety
cukr krystal
4 ks bobkový list
olivový olej
2 ks zelená paprika
1 svazek petrželová nať
tvrdý sýr
2 ks mladá cuketa
6 kuliček celý černý pepř
0,25 lžiček čerstvě mletý černý pepř
0,25 lžiček čerstvě mletý černý pepř
3 kuličky celé nové koření
500 g mleté jehněčí maso
500 ml domácí rajčatová šťáva
500 ml domáci vývar z jehněčích kostí
1 lžička celý římský kmín
1 lžička uzená mletá červená paprika

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy dáme mleté jehněčí maso, čerstvě mletý černý pepř, sůl, římský kmín, posekanou chilli papričku, uzenou mletou papriku, promícháme a přidáme prolisovaný česnek, posekanou petrželovou nať a posekanou pažitku

  2. Směs pořádně promícháme a odložíme odpočívat do chladničky na 30 minut, aby se dobře propojily všechny chutě, těsně před opražením vytvarujeme vlhkýma rukama z této hmoty kuličky o průměru asi 5 cm

  3. Když maso odpočívá v chladničce, uvaříme rajčatovou omáčku s cuketou. Cibuli nakrájíme nadrobno, cuketu nakrájíme na kolečka, zelenou papriku pokrájíme na malé kostky a česnek prolisujeme

  4. Na rozehřátém oleji orestujeme nakrájenou cibuli, česnek, kolečka cukety, přidáme rajčatovou šťávu, cukr krystal na vyrovnání chuti, nakrájenou zelenou papriku, celé nové a celý černý pepř, bobkové listy, podlijeme horkým vývarem z jehněčích kostí (vždy malým množstvím), dusíme přikryté pokličkou na středním plameni asi 30 minut, dokud omáčka pěkně nezhoustne

  5. V rozehřátém oleji opražíme jehněčí kuličky z každé strany za občasného otáčení. Hotové kuličky vybereme na talíř a necháme je odsát na papírové kuchyňské utěrce od přebytečného tuku

  6. Než se dosmaží všechny masové kuličky, uvaříme špagety ve vroucí osolené vodě na al dente - asi 6 - 7 minut. Špagety scedíme, necháme odkapat od vody na cedníku, dáme do mísy a promícháme s olivovým olejem, aby se neslepily

  7. Na talíř dáme špagety a přidáme horkou rajčatovou omáčku s cuketou, na kterou položíme opražené kuličky, posypeme je nastrouhaným sýrem, který se zbytkovým teplem částečně rozpustí a vytvoří sýrovou čepičku

  8. Jehněčí kuličky se sýrovou čepičkou v rajčatové omáčce s cuketou servírujeme horké. Jde o velmi chutné jídlo s pikantními opraženými šťavnatými kuličkami z mletého jehněčího masa a voňavou rajčatovou omáčkou s dušenou cuketou. Je to poměrně rychle hotové a jednoduché jídlo, které zasytí i zahřeje.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!