Jehněčí kuličky se sýrovou čepičkou v rajčatové omáčce s cuketou recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 2 stroužky česnek 3 stroužky česnek 1 lžička sůl 1 lžička sůl sůl 1 ks cibule 1 svazek pažitka 1 ks feferonka 400 g špagety cukr krystal 4 ks bobkový list olivový olej 2 ks zelená paprika 1 svazek petrželová nať tvrdý sýr 2 ks mladá cuketa 6 kuliček celý černý pepř 0,25 lžiček čerstvě mletý černý pepř 0,25 lžiček čerstvě mletý černý pepř 3 kuličky celé nové koření 500 g mleté jehněčí maso 500 ml domácí rajčatová šťáva 500 ml domáci vývar z jehněčích kostí 1 lžička celý římský kmín 1 lžička uzená mletá červená paprika
Postup Jehněčí kuličky se sýrovou čepičkou v rajčatové omáčce s cuketou
Postup přípravy receptu
-
Do mísy dáme mleté jehněčí maso, čerstvě mletý černý pepř, sůl, římský kmín, posekanou chilli papričku, uzenou mletou papriku, promícháme a přidáme prolisovaný česnek, posekanou petrželovou nať a posekanou pažitku
Směs pořádně promícháme a odložíme odpočívat do chladničky na 30 minut, aby se dobře propojily všechny chutě, těsně před opražením vytvarujeme vlhkýma rukama z této hmoty kuličky o průměru asi 5 cm
Když maso odpočívá v chladničce, uvaříme rajčatovou omáčku s cuketou. Cibuli nakrájíme nadrobno, cuketu nakrájíme na kolečka, zelenou papriku pokrájíme na malé kostky a česnek prolisujeme
Na rozehřátém oleji orestujeme nakrájenou cibuli, česnek, kolečka cukety, přidáme rajčatovou šťávu, cukr krystal na vyrovnání chuti, nakrájenou zelenou papriku, celé nové a celý černý pepř, bobkové listy, podlijeme horkým vývarem z jehněčích kostí (vždy malým množstvím), dusíme přikryté pokličkou na středním plameni asi 30 minut, dokud omáčka pěkně nezhoustne
V rozehřátém oleji opražíme jehněčí kuličky z každé strany za občasného otáčení. Hotové kuličky vybereme na talíř a necháme je odsát na papírové kuchyňské utěrce od přebytečného tuku
Než se dosmaží všechny masové kuličky, uvaříme špagety ve vroucí osolené vodě na al dente - asi 6 - 7 minut. Špagety scedíme, necháme odkapat od vody na cedníku, dáme do mísy a promícháme s olivovým olejem, aby se neslepily
Na talíř dáme špagety a přidáme horkou rajčatovou omáčku s cuketou, na kterou položíme opražené kuličky, posypeme je nastrouhaným sýrem, který se zbytkovým teplem částečně rozpustí a vytvoří sýrovou čepičku
Jehněčí kuličky se sýrovou čepičkou v rajčatové omáčce s cuketou servírujeme horké. Jde o velmi chutné jídlo s pikantními opraženými šťavnatými kuličkami z mletého jehněčího masa a voňavou rajčatovou omáčkou s dušenou cuketou. Je to poměrně rychle hotové a jednoduché jídlo, které zasytí i zahřeje.