Sladké loupáky z domácí pekárny recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 1 špetka sůl 140 g máslo 2 ks žloutek 350 ml mléko 40 g droždí 80 g cukr moučka 2 ks vanilkový cukr 800 g hladká mouka 1 lžička citronová kůra na potření 2 ks bílek na ozdobu 1 hrst mák
Postup Sladké loupáky z domácí pekárny recept
Postup přípravy receptu
-
Do pekárny vložíme hladkou mouku, cukr moučka, droždí, žloutky, máslo, mléko, vanilkový cukr, nastrouhanou citronovou kůru, špetku soli a zapneme program těsto. Pokud nemáme domácí pekárnu, uhněteme těsto ručně v míse a necháme vykynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na čtyři části a každou část vyválíme na kruh. Pokud chceme velké loupáky, rozdělíme každou část na další 4 části (trojúhelníky). Pokud chceme mít menší loupáčky, rozdělíme na 8 částí. Nyní smotáme loupáky od širokého konce k užšímu. Před pečením necháme loupáky na plechu ještě nakynout. Loupáky potom potřeme bílky a posypeme mákem.
Loupáky pečeme v předehřáté troubě při 175 °C, až loupáky dostanou pěknou barvu.
Sladké loupáky z domácí pekárny podáváme jako chutné pečivo ke snídani nebo svačině.