Tvarohovo-jablečný koláč se sněhovou čepicí recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- cukr 0,5 hrnků olej 4 ks žloutek 0,5 hrnků mléko 4 ks jablko 4 ks bílek 1 hrnek cukr krupice 0,25 hrnků ořechy 0,25 hrnků cukr moučka 1 špetka mletá skořice 1 hrnek hladká mouka 0,5 ks citronová kůra citronová kůra 1 hrnek polohrubá mouka tuk na vymazání 2 ks měkký tvaroh 1 balíček kypřící prášek do pečiva mouka na vysypání
Postup Tvarohovo-jablečný koláč se sněhovou čepicí
Postup přípravy receptu
-
Ze 4 vajec oddělíme bílky a ušleháme z nich sníh. Do sněhu přidáme asi 1/4 hrnku cukru moučka a asi 1/4 hrnku mletých ořechů
Žloutky ušleháme s hrnkem cukru, potom přidáme olej, mléko, obě mouky, nastrouhanou kůru z půlky citronu, prášek do pečiva a těsto dobře promícháme
Přibližně 3/4 těsta vlijeme do tukem vymazané a moukou vysypané dortové formy. Na těsto nastrouháme jablka, posypeme cukrem a skořicí. Na jablečnou vrstvu dáme oslazený tvaroh s nastrouhanou citronovou kůrou. Přelijeme zbytkem těsta a na vrch dáme sněhovou čepici
Koláč pečeme pozvolna s horkovzduchem asi 50 minut při 160 - 170 °C
Tvarohovo-jablečný koláč se sněhovou čepicí po vychladnutí nakrájíme a podáváme jako vynikající moučník k různým příležitostem.