Tvarohovo-jablečný koláč s drobenkou recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- sůl 1 ks vejce 1 ks vejce vejce 40 g máslo 100 g máslo citron 25 g droždí 40 g cukr krupice 100 g cukr krupice 2 lžíce cukr krupice 140 g hrubá mouka 250 g polohrubá mouka 1 balíček měkký tvaroh máslo na vymazání 130 ml polotučné mléko 250 g strouhané jablko
Postup Tvarohovo-jablečný koláč s drobenkou
Postup přípravy receptu
-
Mouku vsypeme do větší mísy, uprostřed uděláme důlek a vlijeme trochu prohřátého mléka. Přidáme polovinu cukru a rozdrobíme droždí, případně použijeme droždí v prášku. Necháme vzejít kvásek. Pak přidáme vejce, změklé máslo, zbylý cukr, nastrouhanou citronovou kůru, sůl a postupně i zbylé mléko
Zaděláme vařečkou těsto, až se přestane lepit, zpracujeme ho rukama. V míse přikryté utěrkou necháme těsto 2 hodiny kynout, nejlépe na teplém místě
Mezitím si vymícháme náplň. Tvaroh smícháme s vejcem a cukrem. Promícháme s nahrubo nastrouhanými jablky (asi s polovinou uvedeného množství)
Přichystáme si i drobenku. Máslo prsty promícháme s moukou a cukrem. Rychle pomocí prstů zpracujeme na sypkou směs
Vykynuté těsto opatrně navrstvíme na vymazaný plech, poklademe náplní a nakonec zbylými jablky a drobenkou
Tvarohovo-jablečný koláč s drobenkou pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 20 - 25 minut dozlatova.