Guláš z václavek recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 5 stroužků česnek sůl majoránka 3 lžíce sádlo 2 ks velká cibule 100 g anglická slanina drcený kmín 3 lžíce mletá sladká paprika 1 lžíce mletá pálivá paprika 3 lžíce jemný kečup 3 plátky tvrdší chléb 1000 g václavky (houby)
Postup Guláš z václavek
Postup přípravy receptu
-
Houby očistíme a pokrájíme (nemusíme moc nadrobno). Cibuli i česnek oloupeme, cibuli nakrájíme nadrobno a česnek nastrouháme najemno. Slaninu nakrájíme na kostičky
V hrnci rozpálíme sádlo, zpěníme na něm cibuli a přidáme houby. Osolíme, poprášíme kmínem a majoránkou, přidáme česnek, vše promícháme a necháme lehce osmahnout
Jakmile houby pustí vodu, přidáme slaninu, ztlumíme plamen a slaninu necháme rozpustit. Pak přidáme mletou papriku a kečup, promícháme a podle potřeby podlijeme horkou vodou tak, aby houby nebyly zcela ponořené. Přikryjeme pokličkou a za občasného promíchání necháme dusit do změknutí (asi 30 minut)
Chléb (bez kůrky) si nastrouháme a ke konci dušení jím guláš z václavek zasypeme. Promícháme, případně ještě dochutíme solí či kmínem a za stálého míchání ještě 5 minut provaříme
Jako přílohu doporučuji ke guláši z václavek čerstvý chléb.