Sladkokyselá salátová omáčka recept
Apetit Recepty omáčkySuroviny na recept
- 2 lžičky ocet 1 l voda 2 lžíce cukr krystal 2 hrstě hlávkový salát světlá jíška 1 ks bujon 100 ml sladká smetana 10%
Postup Sladkokyselá salátová omáčka
Postup přípravy receptu
-
Hlávkový salát, nejlépe ledový, opláchneme od nečistot a zbavíme tuhých částí. Poté jej nakrájíme na krátké tenké nudličky a vhodíme do 1 litru vroucí vody. Vaříme asi 10 minut, salát musí být měkký, ale nerozvařený
Omáčku zahustíme máslovou jíškou nebo hotovou instantní. Lze použít i mouku rozmíchanou v troše vody. Provaříme a ochutíme kostkou bujónu. Po rozpuštění bujónu můžeme ještě dochutit solí, 2 lžícemi cukru a 2 lžičkami octa. Do odstavené sladkokyselé salátové omáčky vmícháme 100 ml 10% smetany na zjemnění
Sladkokyselou smetanovou omáčku podáváme s jakýmkoliv vařeným masem a knedlíkem nebo vařenými brambory a vařeným vejcem či volským okem. Ke knedlíkům můžeme dát více smetany a k bramborám více salátu.