Slaný smetanový koláč s rajčaty, žampiony a sýrem recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 3 stroužky česnek 2 lžičky sůl 4 špetky sůl 1 ks cibule 2 ks rajče 1 lžička cukr krystal 3 lžíce slunečnicový olej 50 ml slunečnicový olej 300 ml vlažná voda 100 g tvrdý sýr 0,25 lžiček sušené oregano 200 ml kyselá smetana 200 g čerstvé žampiony 0,25 lžiček sušený rozmarýn 21 g čerstvé droždí 0,5 lžiček čerstvě mletý černý pepř 500 g hladká mouka extra speciál 00
Postup Slaný smetanový koláč s rajčaty, žampiony a sýrem
Postup přípravy receptu
-
Do mísy prosejeme hladkou mouku a smícháme se solí. Do jamky v mouce rozdrobíme droždí, posypeme cukrem krystal, zalijeme vlažnou vodou a necháme asi 15 minut vykynout kvásek. Když kvásek vykyne, přilijeme olej a rukama důkladně zpracujeme na měkčí hladké nelepivé těsto, které jemně pomoučníme, přikryjeme čistou utěrkou a necháme asi 1 hodinu v teple vykynout do dvojnásobného objemu
Než těsto vykyne, pokrájíme očištěnou středně velkou cibuli na půlměsíčky, očištěný česnek příčně na kolečka, omytá rajčata na plátky a žampiony také na plátky. Vykynuté těsto dáme na plech, pomoučněnýma rukama ho rovnoměrně roztlačíme na celý plech. Těsto potřeme hustou kyselou smetanou. Na smetanu poklademe nakrájenou cibuli, česnek, rajčata a žampiony. Všechno osolíme, okořeníme čerstvě mletým černým pepřem, oreganem a rozmarýnem a posypeme nastrouhaným tvrdým sýrem. Koláč necháme ještě asi 20 minut kynout
Mezitím rozehřejeme troubu na 180 °C. Koláč polijeme trochou oleje a pečeme v troubě asi 20 - 25 minut, až se jeho okraje koláče zbarví do červena a budou chutně křupavé, střed bude měkký, pěkně se propeče a upeče se i náplň na povrchu
Slaný smetanový koláč s rajčaty, žampiony a sýrem po vychladnutí pokrájíme na porce. Koláč chutná nejlépe za tepla, ale je výborný i za studena. Podáváme samostatně nebo jako přílohu k sytým polévkám na kyselo, například k fazolové, kapustové, čočkové či jiné.