Slaný štrůdl recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- sůl 1 balíček listové těsto nádivka 100 g slanina 2 stroužky česnek 1 ks vejce 100 g šunka majoránka 100 g niva 100 g eidam 100 g uzený sýr mletý černý pepř 100 g měkký salám na potření 1 ks vejce
Postup Slaný štrůdl recept
Postup přípravy receptu
-
Listové těsto necháme při pokojové teplotě rozmrazit.
Mezitím se můžeme věnovat přípravě nádivky. Do té použijeme veškeré zbytky uzenin a sýrů (celkem asi 600g). Nakrájíme je na malé kousky nebo rozmixujeme a podle chuti přidáme oloupaný a prolisovaný česnek, pepř a majoránku. Se solí šetříme, neboť niva i slanina jsou již dostatečně slané. Na závěr do hmoty přidáme jedno vejce, které nám bude fungovat jako pojivo.
Listové těsto si rozdělíme na 2 nebo 3 díly a rozválíme na obdélníky o tloušťce zhruba 3 mm. Na těsto naklademe připravenou nádivku, okraje těsta potřeme rozšlehaným vajíčkem a zavineme. Štrůdly opatrně přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme při teplotě 150°C asi 35 minut.
Podáváme studené. Nádivky můžeme podle chuti různě obměňovat nebo kořenit.