Slavnostní čokoládový dort recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
7 ks vejce
225 g máslo
35 g kakao
200 g cukr krupice
100 g čokoláda na vaření
90 g hladká mouka
150 g mleté mandle
krém
120 g máslo
200 ml mléko
30 g med
420 g čokoláda na vaření
100 ml smetana ke šlehání
poleva
250 g čokoláda na vaření
200 ml smetana ke šlehání
podle potřeby
tuk na vymazání
mouka na vysypání
na potření
meruňkový džem

Postup přípravy receptu

  1. Máslo ušleháme s rozpuštěnou čokoládou. Jedno celé vejce se 6 žloutky a 5 dkg cukru vyšleháme do husté pěny. Zbývající cukr ušleháme s 6 bílky na hustý sníh. Máslo s čokoládou lehce spojíme s ušlehanými žloutky, přidáme sníh z bílků a nakonec vmícháme hladkou mouku, mleté mandle a kakao.

  2. Těsto nalijeme do tukem vymazané a moukou vysypané dortové formy. Korpus pečeme v předehřáté troubě při 175 °C asi 40 minut.

  3. Smetanu ke šlehání, med a mléko přivedeme k varu. V této směsi rozpustíme čokoládu, šleháme do vychladnutí a potom všleháme máslo.

  4. Studený korpus rozkrojíme na 3 části. První část natřeme meruňkovým džemem a čokoládovým krémem. Přiložíme druhou část a natřeme opět džemem a krémem. Nakonec přiložíme třetí část a celý dort potřeme krémem. Ve smetaně rozpustíme čokoládu a dort polijeme vzniklou čokoládovou polevou a necháme ztuhnout.

  5. Slavnostní čokoládový dort podáváme jako vynikající moučník k různým příležitostem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!