Risotto s cuketou a parmazánem recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- sůl 50 - 60 g máslo 100 g parmazán zeleninový vývar 2 - 3 ks jarní cibulka 2 ks mladá cuketa 400 g rýže arborio
Postup Risotto s cuketou a parmazánem
Postup přípravy receptu
-
Cibulku očistíme a bez natě nakrájíme nadrobno. Cuketu omyjeme, odřízneme konce a podélně rozřízneme na čtvrtky. Cuketu nakrájíme na drobné kousky
Na polovině másla necháme zpěnit cibulku, pozor, nesmí být dohněda! K cibulce vsypeme nepropláchnutou rýži arborio a 2 minuty opékáme
Rozvoněnou rýži zalijeme asi naběračkou vývaru a za stálého míchání necháme vývar do rýže nasáknout. Poté přisypeme cuketu, promícháme, znovu přilijeme vývar a necháme pod pokličkou asi 16 - 18 minut vařit za občasného promíchání. Vývar přiléváme podle potřeby během celého vaření. Rýže by rozhodně neměla zůstat suchá. Ve výsledku je měkká, mazlavá na povrchu a uvnitř uvařená na skus, tak je to správně
Parmazán nahrubo nastrouháme. Do hotového risotta vmícháme parmazán a promícháme. Nakonec do risotta energicky zašleháme zbylý kousek másla, získá krémovitější konzistenci. Je-li potřeba, mírně osolíme
Pravé italské risotto s cuketou a parmazánem ihned po přípravě servírujeme a podáváme jako hlavní chod.