Slezská bramboračka recept

Apetit Recepty polévky

Suroviny na recept

2 stroužky česnek
1 špetka sůl
2 lžíce máslo
3 ks brambory
1 lžíce majoránka
2 ks cibule
0,25 ks celer
3 ks karotka
2 ks bobkový list
2 lžíce hladká mouka
1 kelímek zakysaná smetana
1 lžička drcený kmín
2 lžíce sušené houby
3 plátky uzená slanina
2 lžíce čerstvá petrželka
1 lžička mletá sladká paprika

Postup přípravy receptu

  1. Sušené hříbky namočíme v misce do studené vody. Celer a karotky očistíme a nakrájíme na kostičky. Uzenou slaninu nakrájíme na kostičky. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme nadrobno a česnek prolisujeme. Brambory oškrábeme a nakrájíme na větší kostky než zeleninu. Čerstvou petrželku nasekáme nadrobno

  2. V hrnci rozpustíme nakrájenou slaninu, přidáme lžíci másla a na něm orestujeme dozlatova zeleninu s lžičkou drceného kmínu. Nakrájenou cibuli vmícháme do zeleniny a dál smažíme, až cibule zesklovatí. Přidáme lžičku mleté papriky, nakrájené brambory, namočené houby, bobkový list a zalijeme vodou

  3. Slezskou bramboračku přivedeme k varu, osolíme, po 10 - 15 minutách vmícháme zakysanou smetanu s hladkou moukou a vaříme 20 minut. Před dovařením přidáme prolisovaný česnek, promnutou majoránku a podle chuti dosolíme. Nakonec do bramboračky přidáme kousek studeného másla a čerstvě nasekanou petrželku

  4. Slezskou bramboračku podáváme s chlebem nebo pečivem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!