Slezská bramboračka recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- 2 stroužky česnek 1 špetka sůl 2 lžíce máslo 3 ks brambory 1 lžíce majoránka 2 ks cibule 0,25 ks celer 3 ks karotka 2 ks bobkový list 2 lžíce hladká mouka 1 kelímek zakysaná smetana 1 lžička drcený kmín 2 lžíce sušené houby 3 plátky uzená slanina 2 lžíce čerstvá petrželka 1 lžička mletá sladká paprika
Postup Slezská bramboračka
Postup přípravy receptu
-
Sušené hříbky namočíme v misce do studené vody. Celer a karotky očistíme a nakrájíme na kostičky. Uzenou slaninu nakrájíme na kostičky. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme nadrobno a česnek prolisujeme. Brambory oškrábeme a nakrájíme na větší kostky než zeleninu. Čerstvou petrželku nasekáme nadrobno
V hrnci rozpustíme nakrájenou slaninu, přidáme lžíci másla a na něm orestujeme dozlatova zeleninu s lžičkou drceného kmínu. Nakrájenou cibuli vmícháme do zeleniny a dál smažíme, až cibule zesklovatí. Přidáme lžičku mleté papriky, nakrájené brambory, namočené houby, bobkový list a zalijeme vodou
Slezskou bramboračku přivedeme k varu, osolíme, po 10 - 15 minutách vmícháme zakysanou smetanu s hladkou moukou a vaříme 20 minut. Před dovařením přidáme prolisovaný česnek, promnutou majoránku a podle chuti dosolíme. Nakonec do bramboračky přidáme kousek studeného másla a čerstvě nasekanou petrželku
Slezskou bramboračku podáváme s chlebem nebo pečivem.