Slezská škvarková bábovka recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 220 g cukr 1 špetka sůl 2 ks vejce 250 ml mléko 0 ks citronová kůra 400 g polohrubá mouka 1 balíček kypřící prášek do pečiva 200 g vepřové škvarky na ozdobu cukr moučka 1 balíček vanilkový cukr podle potřeby máslo na vymazání strouhanka na vysypání
Postup Slezská škvarková bábovka recept
Postup přípravy receptu
-
Škvarky pomeleme a rozpustíme. Oddělíme žloutky od bílků a bílky ušleháme se špetkou soli na sníh. Vyšleháme žloutky s cukrem do husté bílé pěny. Postupně zašleháme nastrouhanou citronovou kůru, mléko střídavě s polohrubou moukou promíchanou s kypřícím práškem do pečiva a škvarky. Nakonec lehce vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků.
Bábovkovou formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Do formy pomocí stěrky vlijeme těsto a upečeme ve středně vyhřáté trouby.
Upečenou škvarkovou bábovku před podáváním pocukrujeme cukrem moučka smíchaným s vanilkovým cukrem.
Slezská škvarková bábovka je vhodná k pohodovému posezení s rodinou nebo přáteli.