Slezská škvarková bábovka recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
220 g cukr
1 špetka sůl
2 ks vejce
250 ml mléko
0 ks citronová kůra
400 g polohrubá mouka
1 balíček kypřící prášek do pečiva
200 g vepřové škvarky
na ozdobu
cukr moučka
1 balíček vanilkový cukr
podle potřeby
máslo na vymazání
strouhanka na vysypání

Postup přípravy receptu

  1. Škvarky pomeleme a rozpustíme. Oddělíme žloutky od bílků a bílky ušleháme se špetkou soli na sníh. Vyšleháme žloutky s cukrem do husté bílé pěny. Postupně zašleháme nastrouhanou citronovou kůru, mléko střídavě s polohrubou moukou promíchanou s kypřícím práškem do pečiva a škvarky. Nakonec lehce vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků.

  2. Bábovkovou formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Do formy pomocí stěrky vlijeme těsto a upečeme ve středně vyhřáté trouby.

  3. Upečenou škvarkovou bábovku před podáváním pocukrujeme cukrem moučka smíchaným s vanilkovým cukrem.

  4. Slezská škvarková bábovka je vhodná k pohodovému posezení s rodinou nebo přáteli.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!