Smažený celer s mrkvovými hranolky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 ks celer
10 ks mrkev
na potření
3 stroužky česnek
sůl
olivový olej
mletý černý pepř
na obalení
2 ks vejce
strouhanka
hladká mouka

Postup přípravy receptu

  1. Troubu rozehřejeme na 190 °C. Nejdříve si připravíme hranolky. Mrkev očistíme a nakrájíme podle velikosti na třetiny nebo na poloviny. Krájíme tak, aby mrkev nebyla příliš tenká, hranolky by měly být dlouhé zhruba 10 cm, ale záleží spíš na tloušťce.

  2. Dále si připravíme marinádu na hranolky. Smícháme trochu olivového oleje, do něj přidáme sůl, mletý pepř a 3 prolisované stroužky česneku. Marinádu necháme chvíli stát, aby se chutě propojily.

  3. Nyní očistíme celer a nakrájíme ho na 3 mm silné plátky. Tyto plátky posolíme a pokapeme citronem.

  4. Mrkvové hranolky rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem. Dáme je blízko sebe, aby nám marináda nestekla na pečící papír. Mrkev potřeme připravenou marinádou a dáme do trouby na zhruba 30 minut. Záleží ale na vaší troubě, po 25 minutách doporučuji hranolky hlídat.

  5. Mezitím obalíme celer v trojobalu. Klasika - nejdříve obalíme v hladké mouce, poté v rozkvedlaném vejci a nakonec ve strouhance. A dáme smažit do rozpáleného oleje. Nejlépe do fritézy, ve které se vám tuk nebude přepalovat, ale můžeme i na pánvi. Smažíme zhruba 4 - 6 minut, dokud strouhanka nezezlátne.

  6. Smažený celer s mrkvovými hranolky servírujeme na talíř, můžeme ozdobit jarní cibulkou a podávat s tatarskou omáčkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!