Smažený vánoční kapr recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- sůl 3 ks vejce 2 hrnky strouhanka 1 ks citron 1 ks kapr 1 hrnek hladká mouka olej na smažení
Postup Smažený vánoční kapr
Postup přípravy receptu
-
Polovinu kapra otočíme kůží dolů a ostrým nožem nakrájíme na pruhy, tedy jednotlivé porce. Je to mnohem lepší varianta než podkovy, můžeme tak i eliminovat počet kostí na minimum. Kapra pokapeme citronovou šťávou a nejlépe necháme pod potravinovou folií či víkem přikrytém pekáči odležet v lednici (alespoň hodinu, nejlépe přes noc). Osolíme a máme připraveno k obalování
Připravíme si tři talíře na přípravu trojobalu. Do jednoho nasypeme hladkou mouku, do druhého strouhanku a ve třetím vidličkou rozmícháme vejce. Každou předpřipravenou porci kapra položíme nejprve zlehka do mouky tak, aby byl pokryt celý povrch z obou stran, přebytečnou mouku oklepeme. Dalším krokem je rozšlehané vejce, zde taktéž každý kousek pečlivě vykoupeme. Nakonec přemístíme do talíře se strouhankou, pečlivě každé místo obtiskneme do strouhanky a přebytky lehce oklepeme. Odložíme na talíř a takto si připravíme všechny porce
Jakmile máme obaleny všechny porce kapra, připravíme si pánev na smažení. Do velké pánve, nejlépe s vyšším okrajem, nalijeme olej (nejlépe slunečnicový či řepkový), do výšky cca 2 cm ode dna a dáme rozpálit na plotnu sporáku. Řádně rozpálený olej můžeme otestovat koncem vařečky či vhozením drobku strouhanky. Pokud kolem dostatečně olej bublá, máme připraveno. Do rozpáleného oleje vložíme několik řízků tak, aby kolem sebe měly dostatek místa a snížíme teplotu téměř na polovinu. Řízky tedy smažíme pozvolna, dozlatova, z každé strany. Takto získáme rovnoměrně osmažené řízky. Kdybychom smažili velmi zprudka, na povrchu by byly již zlatavé, ale uvnitř syrové. Po usmažení skládáme smaženého kapra na talíř s papírovými ubrousky a přebytečný tuk odsajeme i shora
Co nejdříve po usmažení kapra servírujeme, nejlépe s bramborovým salátem či jinou oblíbenou přílohou. Doplníme měsíčkem citronu.