Smetanová zelenina s křupavým chlebem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 ks cibule
1 ks cuketa
3 ks rajče
15 dkg hladká mouka
0.5 ks čínské zelí
1 kelímek smetana ke šlehání
0.5 ks salátová okurka
podle chuti
sůl
mletý černý pepř
příloha
olivový olej
provensálské koření
bílý chléb

Postup přípravy receptu

  1. Vezmeme si vyšší pánvičku, na kterou nalijeme olej, a pomalu ho zahříváme. Mezitím si nakrájíme cibuli na menší kostičky, čínské zelí (může být i ledový salát), rajčátka, cuketu a salátovou okurku na středně velké kostky. Když je olej rozehřátý, dáme na něj nakrájenou cibuli a restujeme do světle hnědé barvy. Poté přidáme všechnu zeleninu, promícháme a přikryjeme na 5 - 10 minut pokličkou. Doporučuji občas promíchávat.

  2. Mezitím si nalijeme smetanu do většího hrnečku, nasypeme do ní hladkou mouku a pořádně rozmícháme. Až nám zelenina změkne a pustí šťávu, zalijeme ji předem připravenou smetanou a provaříme na mírném ohni tak 15 - 20 minut. Nakonec osolíme a opepříme.

  3. Deset minut před doděláním zeleniny si připravíme provensálský chléb. Plátky chleba rozpůlíme a jen na jednu půlku nakapeme olivový olej, rozetřeme prsty, posypeme provensálským kořením a přiklopíme druhou polovinou. Takto připravený chléb vložíme do toustovače a zapečeme, dokud nebude dohněda opečený.

  4. Při podávání provensálský chléb opět rozdělíme na původní poloviny - lépe to vypadá a krásně to voní. Na talíř naklademe smetanovou zeleninu a 2 ks křupavých chlebíčků. Smetanovou zeleninu s křupavým chlebem ihned podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!