Smetanové brambory s přírodním vepřovým plátkem recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- sůl 3 ks vejce vejce 6 ks brambory 1 ks cibule tymián 15 dkg sádlo 10 dkg niva 10 dkg eidam grilovací koření 1 lžíce hladká mouka 1 kelímek smetana ke šlehání 3 plátky vepřová kýta
Postup Smetanové brambory s přírodním vepřovým plátkem
Postup přípravy receptu
-
Vepřovou kýtu nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme a opepříme. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Brambory oškrábeme a nakrájíme na klínky. Eidam a nivu nastrouháme na jemném struhadle
Plátky kýty opečeme na pánvi na sádle po obou stranách a vyjmeme ven. Na výpeku osmažíme nakrájenou cibuli dorůžova, podlijeme vodou, vložíme opečené maso a zvolna dusíme pod pokličkou doměkka. Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zapražíme moukou, podlijeme vodou a zvolna provaříme. Šťávu dochutíme solí, mletým pepřem a grilovacím kořením
Brambory vložíme na vymaštěný pekáč, osolíme, posypeme tymiánem, promícháme a zalijeme smetanou ke šlehaní
Pekáč uzavřeme alobalem a dáme péct na 30 - 40 minut do trouby při 200 °C. Když jsou brambory měkké, odstraníme alobal, brambory posypeme strouhaným eidamem s nivou a dáme ještě na 5 minut zapéct. Mezitím si osmažíme volské oko a můžeme servírovat
Smetanové brambory s přírodním vepřovým plátkem ozdobíme na talíři nakrájenou čerstvou zeleninou.