Špagety zapečené s masem a lečem recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 80 g máslo 1 ks cibule 4-5 ks rajče 300 g sýr 700 g maso 1 balíček špagety 1 konzerva rajský protlak 4-5 ks slovenská paprika podle potřeby olej podle chuti sůl drcený kmín mletý černý pepř
Postup Špagety zapečené s masem a lečem recept
Postup přípravy receptu
-
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Maso nakrájíme na kostky. Nejlepší je hovězí maso, ale můžeme použít i vepřové nebo krůtí. Papriku nakrájíme na kousky. Rajčata nařízneme, spaříme, oloupeme a nakrájíme na kousky. Sýr nastrouháme na jemném struhadle.
Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, na ni vložíme na kostky nakrájené maso. Osolíme, opepříme a přidáme kmín. Podlijeme a pod pokličkou dusíme téměř doměkka. V tento okamžik přidáme nakrájenou slovenskou papriku, nakrájená rajčata a dusíme dále společně do úplného změknutí masa. Potom přidáme rajský protlak a dusíme odkryté již jen tak dlouho, dokud nezůstane ve směsi příliš vody. V zimním období můžeme použít místo čerstvé zeleniny směs Tompa či zeleninové lečo ve sklenici.
Během dušení masa si uvaříme v osolené vodě balíček špaget na skus. Do vymazaného pekáče rozprostřeme asi 2/3 uvařených špaget, které potom pokryjeme směsí masa a zeleniny a přikryjeme zbylými špagetami. Nakonec bohatě zasypeme strouhaným sýrem, který poklademe vločkami másla.
Špagety s masem a zeleninou zapékáme v troubě, dokud sýr nezezlátne. Už při pečení to úžasně voní!
Špagety zapečené s masem a lečem podáváme teplé jako chutný hlavní chod.