Spaghetti all´Arrabbiata recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 2 stroužky česnek 1 lžička sůl 1 ks cibule 450 g špagety 2 lžíce olivový olej 2 lžíce petrželová nať čerstvě mletý černý pepř 400 ml konzervovaná krájená rajčata 100 g parmigiano reggiano 5 l voda na vaření 150 ml domácí rajčatová šťáva 0,5 ks sušená červená chilli paprička 100 ml horká voda z vaření
Postup Spaghetti all´Arrabbiata
Postup přípravy receptu
-
Cibuli a česnek očistíme, cibuli pokrájíme na kostky a česnek nadrobno. Chilli papričku omyjeme a petrželovou nať posekáme na jemno. Sýr Parmigiano Reggiano nastrouháme na jemno
Do velkého hrnce postavíme vařit osolenou vodu na těstoviny a přivedeme do varu. Na rozehřátém olivovém oleji mezitím orestujeme cibuli s čerstvě mletým černým pepřem do sklovita, přidáme posekanou chilli papričku a pokrájený česnek
Restujeme, až se pěkně rozvoní, potom přidáme domácí rajčatovou šťávu, kterou krátce orestujeme a přidáme pokrájená rajčata a osolíme. Dusíme spolu asi 20 minut na středním plameni a základní omáčka na špagety je hotová. Místo nakrájených rajčat z konzervy můžeme použít čerstvá rajčata. Já jsem použila vlastní krájená rajčata sterilizovaná v oleji
Když dokončíme rajčatovou omáčku, uvaříme špagety podle návodu na obale na al dente. Špagety neproplachujeme vodou, aby se zachovala chuť. Špagety scedíme, necháme odkapat od vody. Do rajčatové šťávy přidáme asi 100 ml horké vody z vaření těstovin, přidáme špagety a za stálého míchání spolu krátce všechno podusíme. Špagety v horké omáčce ještě dojdou. Hotové špagety i s omáčkou nabereme na talíř posypeme nastrouhaným sýrem a petrželovou natí
Spaghetti all´Arrabbiata ihned horké podáváme. Slovo Arrabbiata znamená v překladě z italštiny rozlobený, v přeneseném slova smyslu ostrý či pálivý. Jde o velmi chutné, rychle hotové, jednoduché a pikantní jídlo z těstovin a rajčat s mnohými malými obměnami. Často se připravuje s penne, rigatoni, linguine nebo jinými těstovinami. Někdy se přidává ještě uzená slanina, sýr pecorino a bazalka.