Špenátová roláda s ricottou recept
Apetit Recepty chuťovkySuroviny na recept
- 2 stroužky česnek 1 lžíce olej sůl 4 ks vejce 2 snítky tymián 200 g ricotta 70 g polohrubá mouka mletý černý pepř 250 g čerstvý špenát 80 g nakládaná sušená rajčata v oleji
Postup Špenátová roláda s ricottou
Postup přípravy receptu
-
Listy špenátu propláchneme a otrháme z nich tvrdé stonky. Očištěné listy dáme do síta a spaříme horkou vodou. Vyždímáme z nich vodu a pak je nadrobno nasekáme. Špenát necháme vychladnout
Vejce rozklepneme a žloutky oddělíme od bílků. Bílky dáme do čisté mísy a společně se solí vyšleháme do tuhého sněhu. Česnek oloupeme, prolisujeme a ochutíme jím špenát. Nasekaný vychladlý špenát přendáme do mísy a střídavě do něj vmícháváme žloutky a mouku. Nakonec do špenátové hmoty opatrně zapracujeme bílkový sníh a ochutíme solí a pepřem
Plech vyložíme papírem na pečení a přendáme na něj těsto, které rovnoměrně rozetřeme. Vložíme do trouby předehřáté na 170 °C a pečeme asi 20 minut. Upečený korpus sundáme z plechu a necháme vychladnout
Na vychladlý korpus rozetřeme ochucený sýr a okraje v šířce asi 1 cm necháme volné. Korpus s náplní stočíme do rolády a takto připravenou špenátovou roládu s ricottou dáme na chvilku do ledničky ztuhnout
Špenátová roláda s ricottou je výbornou studenou chuťovkou, podáváme ji nakrájenou na plátky k salátu z čerstvé zeleniny
Tip: Korpus rolády můžeme připravit i z mrazeného špenátového protlaku. Jeho barva je pak krásně zelená. Mražený sekaný špenát necháme rozmrznout na sítu, aby z něj vykapala přebytečná voda. Pak ho zpracujeme stejně jako sekané špenátové listy. Na náplň můžeme použít i měkký tvaroh smíchaný se zakysanou smetanou s nivou. Do náplně místo sušených rajčat můžeme dát plátky uzeného lososa a přidat také sekané bylinky. Strouhaná citronová kůra dodá všemu jen krásnou korunu.