Špenátový koláč recept
Apetit Recepty chuťovkySuroviny na recept
- sůl 3 ks vejce 100 g máslo 100 g jogurt 1 ks cibule 250 g sýr feta 1 lžíce slunečnicový olej 200 g hladká mouka muškátový oříšek 500 g listový špenát mletý černý pepř
Postup Špenátový koláč
Postup přípravy receptu
-
Mouku prosijeme do mísy. Máslo nakrájíme na kousky nebo vločky a dáme jej k mouce. Taky přidáme 1 vejce a trochu soli. Směs zpracujeme do hladkého těsta, zabalíme do folie a necháme v lednici půl hodiny odpočinout
Mezitím listy špenátu přebereme, omyjeme, zbavíme je silných stonků a dáme je svařit. Pak jej slijeme a necháme okapat. Cibuli oloupeme, omyjeme a nakrájíme najemno
V hrnci rozhřejeme olej a necháme něm zesklovatět cibulku. Pak přidáme okapaný špenát a směs jen prohřejeme. Předehřejeme si troubu na 180 °C a vymažeme si formy na koláč. Budou třeba asi 2 formy o průměru 26 cm
Odpočinuté těsto prohněteme, vyválíme a vyložíme jím vymazalé formy. Nezapomeneme těsto povytáhnout přes okraj a propíchat vidličkou. Připravený korpus předpečeme v troubě. Asi 10 minut
Sýr feta rozdrobíme do misky, smícháme jej s jogurtem, zbylými vejci, nastrouhaným muškátovým oříškem a dochutíme solí a pepřem
Předpečené korpusy vyložíme špenátem a přelijeme je sýrem s jogurtem. Pak koláč vrátíme zpátky do trouby a pečeme, dokud nezačne sýr zlátnout. Zhruba 25 - 30 minut
Podáváme jak teplý, tak studený
Foto:Profimedia.cz