Srnčí hřbet s vinnou omáčkou recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 kg srnčí hřbet s kostí omáčka 200 g slanina 2 ks cibule 70 g brusinky 700 ml červené víno 500 g kořenová zelenina 1 l zvěřinový vývar podle chuti sůl tymián jalovec celý černý pepř
Postup Srnčí hřbet s vinnou omáčkou recept
Postup přípravy receptu
-
Srnčí hřbet vykostíme a očistíme. Kosti rozsekáme, se šlachami je upečeme v troubě dozlatova a uchováme na přípravu vinné omáčky. Maso svážeme do válečku a posypeme rozdrceným tymiánem, jalovcem a pepřem. Uložíme ho do druhého dne v chladu (10 °C), aby uzrálo.
Poté hřbet osolíme, zprudka opečeme a pečeme v troubě při 80 °C asi 45 - 50 minut tak, aby maso zůstalo uvnitř růžové a šťavnaté.
Připravíme si omáčku. Zeleninu očistíme a nakrájíme nahrubo. Na slanině ji opečeme dozlatova, přidáme pokrájenou cibuli a opečeme. Zalijeme vínem a vývarem. Přidáme opečené kosti bez vypečeného tuku a vaříme až 8 hodin, přičemž průběžně doléváme vodou. Poté přecedíme a tekutinu svaříme asi na 500 ml, osolíme, přidáme brusinky a případně trochu portského.
Srnčí maso nakrájíme na plátky a podáváme s odpalovanými krupicovými noky a kapustou dušenou na slanině. Na talíři polijeme vinnou omáčkou. Srnčí hřbet s vinnou omáčkou je skvělým tipem na slavnostní oběd či večeři.