Srnčí hřbet s vinnou omáčkou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 kg srnčí hřbet s kostí
omáčka
200 g slanina
2 ks cibule
70 g brusinky
700 ml červené víno
500 g kořenová zelenina
1 l zvěřinový vývar
podle chuti
sůl
tymián
jalovec
celý černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Srnčí hřbet vykostíme a očistíme. Kosti rozsekáme, se šlachami je upečeme v troubě dozlatova a uchováme na přípravu vinné omáčky. Maso svážeme do válečku a posypeme rozdrceným tymiánem, jalovcem a pepřem. Uložíme ho do druhého dne v chladu (10 °C), aby uzrálo.

  2. Poté hřbet osolíme, zprudka opečeme a pečeme v troubě při 80 °C asi 45 - 50 minut tak, aby maso zůstalo uvnitř růžové a šťavnaté.

  3. Připravíme si omáčku. Zeleninu očistíme a nakrájíme nahrubo. Na slanině ji opečeme dozlatova, přidáme pokrájenou cibuli a opečeme. Zalijeme vínem a vývarem. Přidáme opečené kosti bez vypečeného tuku a vaříme až 8 hodin, přičemž průběžně doléváme vodou. Poté přecedíme a tekutinu svaříme asi na 500 ml, osolíme, přidáme brusinky a případně trochu portského.

  4. Srnčí maso nakrájíme na plátky a podáváme s odpalovanými krupicovými noky a kapustou dušenou na slanině. Na talíři polijeme vinnou omáčkou. Srnčí hřbet s vinnou omáčkou je skvělým tipem na slavnostní oběd či večeři.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!