Staročeské lívance recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1 lžíce cukr sůl 2 ks vejce 1 lžíce máslo 500 ml mléko 20 g droždí džem 300 g polohrubá mouka olej na smažení tvrdý tvaroh
Postup Staročeské lívance
Postup přípravy receptu
-
Z půl šálku vlažného mléka oslazeného cukrem, lžičky mouky a droždí umícháme kvásek a necháme ho vzejít
Mezitím zbylé vlažné mléko smícháme s vejci, zahustíme moukou, přidáme špetku soli a lžíci rozpuštěného másla, vmícháme vzešlý kvásek a umícháme řídké těsto. Těsto na lívance necháme v teple vykynout půl až tři čtvrtě hodiny
Potom rozehřejeme lívanečník, do každého dílku vlijeme lžičku oleje a sběračkou nalijeme těsto. Lívance pečeme po obou stranách dočervena
Ještě horké staročeské lívance potíráme džemem a sypeme strouhaným tvrdým tvarohem, případně přeléváme medem a zdobíme ovocem
Foto: Shutterstock.com