Staročeské lívance recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 lžíce cukr
sůl
2 ks vejce
1 lžíce máslo
500 ml mléko
20 g droždí
džem
300 g polohrubá mouka
olej na smažení
tvrdý tvaroh

Postup přípravy receptu

  1. Z půl šálku vlažného mléka oslazeného cukrem, lžičky mouky a droždí umícháme kvásek a necháme ho vzejít

  2. Mezitím zbylé vlažné mléko smícháme s vejci, zahustíme moukou, přidáme špetku soli a lžíci rozpuštěného másla, vmícháme vzešlý kvásek a umícháme řídké těsto. Těsto na lívance necháme v teple vykynout půl až tři čtvrtě hodiny

  3. Potom rozehřejeme lívanečník, do každého dílku vlijeme lžičku oleje a sběračkou nalijeme těsto. Lívance pečeme po obou stranách dočervena

  4. Ještě horké staročeské lívance potíráme džemem a sypeme strouhaným tvrdým tvarohem, případně přeléváme medem a zdobíme ovocem

  5. Foto: Shutterstock.com


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!