Staročeský mazanec recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

120 g cukr
- - sůl
- - vejce
150 g máslo
3 dl mléko
1 hrst rozinky
1 hrst mandle
40 g droždí
3 ks žloutky
500 g mouka polohrubá
- - kůra citronová
- - anýz

Postup přípravy receptu

  1. Cukr, změklé máslo a žloutky ušleháme do pěny. Z droždí, lžičky cukru a šálku mléka uděláme kvásek, který necháme vykynout. Do mouky přidáme cit. Kůru, špetku soli, anýz, vše smícháme se žloutkovou pěnou, kváskem a zbytkem mléka a vypracujeme husté těsto, které se nelepí na mísu. Posypeme moukou a necháme hodinu kynout. Potom ho vyklopíme, znovu propracujeme, přidáme nasekané mandle a omyté rozinky namočené v rumu, zase propracujeme a vyválíme z těsta dva bochánky, které dáme na pomaštěný plech, necháme ještě 20 minut odležet, potom navrchu nařízneme křížek, potřeme vejcem a dáme asi na 50 minut do trouby péct. Pečeme na střední výkon.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!