Staročeský mazanec recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 120 g cukr - - sůl - - vejce 150 g máslo 3 dl mléko 1 hrst rozinky 1 hrst mandle 40 g droždí 3 ks žloutky 500 g mouka polohrubá - - kůra citronová - - anýz
Postup Staročeský mazanec recept
Postup přípravy receptu
-
Cukr, změklé máslo a žloutky ušleháme do pěny. Z droždí, lžičky cukru a šálku mléka uděláme kvásek, který necháme vykynout. Do mouky přidáme cit. Kůru, špetku soli, anýz, vše smícháme se žloutkovou pěnou, kváskem a zbytkem mléka a vypracujeme husté těsto, které se nelepí na mísu. Posypeme moukou a necháme hodinu kynout. Potom ho vyklopíme, znovu propracujeme, přidáme nasekané mandle a omyté rozinky namočené v rumu, zase propracujeme a vyválíme z těsta dva bochánky, které dáme na pomaštěný plech, necháme ještě 20 minut odležet, potom navrchu nařízneme křížek, potřeme vejcem a dáme asi na 50 minut do trouby péct. Pečeme na střední výkon.