Staročeský švestkový koláč recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 2 ks vejce 2 dl mléko 20 g droždí 0.5 kg švestky 70 g cukr krupice 100 g hera 400 g polohrubá mouka drobenka 50 g máslo 2 lžíce cukr krupice 1 balíček vanilkový cukr 1 hrst polohrubá mouka podle potřeby máslo na vymazání polohrubá mouka na vysypání
Postup Staročeský švestkový koláč recept
Postup přípravy receptu
-
Připravíme si velkou mísu. Do mísy dáme prosátou mouku, uprostřed vytvoříme důlek, do kterého vsypeme cukr, přidáme rozdrobené droždí a zalijeme 1 dl vlažného mléka.
Necháme vzejít kvásek. Když kvásek vzejde, přidáme další 1 dl vlažného mléka.
Rozklepneme dvě vejce a oddělíme žloutky od bílků. Bílky nebudeme potřebovat.
Žloutky přidáme do mísy. V kastrůlku si rozpustíme heru, necháme ji zchladit, aby byla jen vlažná, a pak ji přilijeme také do mísy. Přidáme špetku soli. Vypracujeme těsto dokud není hladké a vláčné. A necháme ho v teple vykynout. Asi v půlce kynutí těsto vyjmeme z mísy, znovu ho prohněteme a opět vrátíme do mísy a necháme dokynout.
Mezitím co těsto kyne, si omyjeme a vypeckujeme švestky.
Když nám těsto vykyne, znovu ho propracujeme a vyválíme placku.
Připravíme formu na koláč, vymažeme ji máslem a vysypeme polohrubou moukou.
Přichystáme si žmolenku. Do misky vsypeme hrst polohrubé mouky, cukr, vanilkový cukr a máslo. Promícháme a prohněteme dobře s máslem.
Vyválené těsto opatrně přesuneme do formy, uhladíme a ořízneme to těsto, které přesahuje přes formu. Na takto přichystané těsto klademe půlky švestek a sypeme žmolenkou.
Staročeský švestkový koláč pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 15 - 20 minut.