Štědrovečerní krocan recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

12 plátků slanina
3 stroužky česnek
0.5 šálku majoránka
1 ks cibule
4 ks jablko
0.5 šálku rozinky
6-7 kg krocan
0.5 šálku bílé víno
0.5 šálku vařená šunka
0.5 šálku loupané mandle
1 ks větší celer
500 g vepřová sekaná
podle potřeby
olej
podle chuti
sůl
černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Krocana důkladně umyjeme zvenku i zevnitř a kuchyňským papírem ho dobře osušíme, okořeníme a osolíme.

  2. V hlubší pánvi krocana krátce orestujeme a potom přidáme oloupaný a na kousíčky nakrájený česnek. Vložíme na kousky nakrájenou slaninu (6 plátků) i sekanou a všechno důkladně opečeme. Následně přidáme na kostky nakrájenou šunku, nasekané mandle, rozinky, majoránku, oloupaná a na kostky nakrájená jablka a očištěný a na kostky nakrájený celer, stejně tak cibuli. Všechno důkladně promícháme a necháme vařit při nižší teplotě tak dlouho, dokud suroviny úplně pustí vodu.

  3. Do krocana napustíme po celé jeho ploše injekční jehlou bílé víno. Potom ho naplníme směsí z pánve a zašijeme vlněným vláknem. Křídla pevně připevníme. Nakonec kůži krocana podle chuti okořeníme a dokola obložíme tenkými plátky slaniny.

  4. Štědrovečerního krocana vložíme do předehřáté trouby (175 °C) na plech hrudí navrch. Předtím ho však ještě zabalíme do alobalové fólie, kterou odstraníme krátce před koncem pečení. Krocana pečeme aspoň 5 hodin. Po odstranění fólie polijeme krocana vypečenou šťávou a necháme ještě 10 - 15 minut péct, až získá zlatou barvu.

  5. Štědrovečerního krocana podáváme s libovolnou přílohou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!