Štědrovečerní vánočka recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 1 špetka sůl 300 g máslo 5 ks žloutek 1 l mléko 140 g rozinky 140 g mandle 50 g droždí 100 g cukr krupice 1 kg hladká mouka 1 lžíce citronová kůra na potření 1 ks vejce na ozdobu 2 balíčky mandlové lupínky
Postup Štědrovečerní vánočka recept
Postup přípravy receptu
-
Máslo rozdělíme v mouce a přidáme vykynutý kvásek připravený z trochy cukru, vlažného mléka a droždí. Dále přimícháme cukr, žloutky, sůl, nastrouhanou citronovou kůru, loupané sekané mandle a mléka tolik, kolik budeme potřebovat k vypracování tužšího těsta. Do vypracovaného těsta přidáme rozinky a necháme vykynout.
Z těsta upleteme vánočku a necháme ji opět kynout. Vykynutou vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sekanými mandlemi a pečeme asi hodinu. Je dobré na vánočku dohlížet, aby se nepřipálila. Pomůžeme si alobalem, který položíme jednoduše nebo dvojitě pod vánočku a přikryjeme ji podle potřeby rovněž alobalem nebo masným pergamenovým papírem seshora.
Štědrovečerní vánočku necháme vychladnout, pocukrujeme cukrem moučka a vanilkovým cukrem.