Štědrovečerní vánočka recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
1 špetka sůl
300 g máslo
5 ks žloutek
1 l mléko
140 g rozinky
140 g mandle
50 g droždí
100 g cukr krupice
1 kg hladká mouka
1 lžíce citronová kůra
na potření
1 ks vejce
na ozdobu
2 balíčky mandlové lupínky

Postup přípravy receptu

  1. Máslo rozdělíme v mouce a přidáme vykynutý kvásek připravený z trochy cukru, vlažného mléka a droždí. Dále přimícháme cukr, žloutky, sůl, nastrouhanou citronovou kůru, loupané sekané mandle a mléka tolik, kolik budeme potřebovat k vypracování tužšího těsta. Do vypracovaného těsta přidáme rozinky a necháme vykynout.

  2. Z těsta upleteme vánočku a necháme ji opět kynout. Vykynutou vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sekanými mandlemi a pečeme asi hodinu. Je dobré na vánočku dohlížet, aby se nepřipálila. Pomůžeme si alobalem, který položíme jednoduše nebo dvojitě pod vánočku a přikryjeme ji podle potřeby rovněž alobalem nebo masným pergamenovým papírem seshora.

  3. Štědrovečerní vánočku necháme vychladnout, pocukrujeme cukrem moučka a vanilkovým cukrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!