Štika na másle recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

sůl
200 g máslo
1 ks citron
150 g anglická slanina
1 ks štika (2,5 - 3 kg)
na ozdobu
2 ks rajče
1 ks citron
1 ks oranžová paprika
3 lžíce kadeřavá petrželka
1 hlávka salát lollo biondo
podle potřeby
teplá voda

Postup přípravy receptu

  1. Štiku vykucháme, mírně prosolíme a pevně převážeme režnou nití nebo provázkem. Provázek protáhneme i uvnitř ryby a stočíme štiku do oblouku. Aby se ploutve při pečení nespálily, obalíme je alobalem.

  2. Slaninu nakrájíme na kostičky a rozložíme ji na dno pekáče. Citron oloupeme a nakrájíme na plátky. Plátky citronu rozložíme na slaninu a na citron položíme osolenou štiku. Štiku poklademe na plátky nakrájeným máslem.

  3. Pekáč vložíme do předehřáté trouby a pečeme 45 minut na 180 °C. Během pečení štiku podle potřeby podléváme teplou vodou i výpekem. Poté teplotu zvýšíme na 200 °C a štiku dopečeme dozlatova.

  4. Štiku necháme mírně vychladnout a pak sejmeme alobal i provázek. Štiku podáváme celou, s měsíčky citronu, na listech salátu, posypanou sekanou petrželkou a obloženou čerstvou zeleninou, třeba plátky rajčat a papriky.

  5. Vhodnou přílohou jsou vařené nové brambory maštěné máslem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!