Strouhaný tvarohový koláč s rumovou polevou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

poleva
7 dkg máslo
1 lžíce rum
2 lžíce kakao
3 lžíce voda
15 dkg cukr moučka
náplň
1 lžíce solamyl
2 ks žloutek
3 ks bílek
250 g tvaroh
25 dkg cukr moučka
1 balíček vanilkový cukr
těsto
1 lžíce kakao
1 ks žloutek
1 balíček prášek do pečiva
10 dkg cukr moučka
250 g hera
40 dkg hladká mouka

Postup přípravy receptu

  1. Těsto smícháme z hladké mouky, cukru moučka, prášku do pečiva, 1 žloutku, Hery a kakaa. Těsto pořádně prohněteme a pak ho dáme na 30 minut do lednice, aby trochu ztuhlo.

  2. Náplň vytvoříme smícháním tvarohu s cukrem moučka, vanilkovým cukrem, 2 žloutky a solamylem. Dále vyšleháme sníh ze 3 bílků a nakonec jej jemně a opatrně vmícháme do tvarohu.

  3. Polevu si připravíme těsně před vyndáním koláče z trouby. Jinak by nám začala tuhnout. Na polevu nejprve rozehřejeme máslo na plotně nebo v mikrovlnné troubě. Do másla přidáme cukr, kakao, rum a horkou vodu a pořádně promícháme. Nevaříme na ohni, vše mícháme jen v misce.

  4. Plech vymažeme máslem a posypeme hrubou moukou. Půl těsta nastrouháme na plech, poté nalijeme na nastrouhané těsto tvarohovou náplň. Na tvarohovou náplň nastrouháme druhou polovinu těsta. Pečeme v troubě 30 - 40 minut při 150 °C. Zkouškou špejlí poznáme, kdy už je koláč upečený. Těsto se nám nebude na ni nelepit. Koláč vyndáme z trouby a ihned po vyndání polijeme polevou.

  5. Strouhaný tvarohový koláč s rumovou polevou necháme ztuhnout a vychladnout, poté ho můžeme teprve nakrájet a servírovat.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!