Strouhaný tvarohový koláč s rumovou polevou recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- poleva 7 dkg máslo 1 lžíce rum 2 lžíce kakao 3 lžíce voda 15 dkg cukr moučka náplň 1 lžíce solamyl 2 ks žloutek 3 ks bílek 250 g tvaroh 25 dkg cukr moučka 1 balíček vanilkový cukr těsto 1 lžíce kakao 1 ks žloutek 1 balíček prášek do pečiva 10 dkg cukr moučka 250 g hera 40 dkg hladká mouka
Postup Strouhaný tvarohový koláč s rumovou polevou recept
Postup přípravy receptu
-
Těsto smícháme z hladké mouky, cukru moučka, prášku do pečiva, 1 žloutku, Hery a kakaa. Těsto pořádně prohněteme a pak ho dáme na 30 minut do lednice, aby trochu ztuhlo.
Náplň vytvoříme smícháním tvarohu s cukrem moučka, vanilkovým cukrem, 2 žloutky a solamylem. Dále vyšleháme sníh ze 3 bílků a nakonec jej jemně a opatrně vmícháme do tvarohu.
Polevu si připravíme těsně před vyndáním koláče z trouby. Jinak by nám začala tuhnout. Na polevu nejprve rozehřejeme máslo na plotně nebo v mikrovlnné troubě. Do másla přidáme cukr, kakao, rum a horkou vodu a pořádně promícháme. Nevaříme na ohni, vše mícháme jen v misce.
Plech vymažeme máslem a posypeme hrubou moukou. Půl těsta nastrouháme na plech, poté nalijeme na nastrouhané těsto tvarohovou náplň. Na tvarohovou náplň nastrouháme druhou polovinu těsta. Pečeme v troubě 30 - 40 minut při 150 °C. Zkouškou špejlí poznáme, kdy už je koláč upečený. Těsto se nám nebude na ni nelepit. Koláč vyndáme z trouby a ihned po vyndání polijeme polevou.
Strouhaný tvarohový koláč s rumovou polevou necháme ztuhnout a vychladnout, poté ho můžeme teprve nakrájet a servírovat.