Štrúdl z hroznového vína recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

máslo
80 g strouhanka
2 ks žloutek
1 lžička mletá skořice
500 g bílé hroznové víno
2 lžíce drcené mandle
500 g tmavé hroznové víno
těsto
1 špetka sůl
1 ks vejce
150 g máslo
150 g cukr moučka
300 g hladká mouka
1 hrst citronová kůra
na potření
vejce
na ozdobu
cukr moučka

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si připravíme těsto. Na vál nasypeme prosátou mouku s cukrem, nastrouháme máslo a doprostřed rozklepneme vejce. Přidáme citronovou kůru a špetku soli. Těsto rychle zpracujeme, občas si namáčíme ruce ve studené vodě, aby nám těsto nezteplalo. Snažíme se pracovat rychle. Vytvoříme kouli, kterou zabalíme do čistého plátna, přikryjeme průsvitnou fólií a dáme na 30 minut do lednice.

  2. Umyté hroznové víno nakrájíme na půlky, pokud obsahuje zrníčka, vybereme je. Dáme do misky s cukrem, skořicí a rozmícháme.

  3. Na pánvi rozehřejeme máslo, dáváme pozor, aby se nám nespálilo. Přidáme strouhanku a orestujeme.

  4. Na posypaný pečící papír vyválíme těsto, nesmí být moc tenké ani široké. Těsto potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme hotovou strouhankou s máslem. Přidáme hroznové víno, posypeme nadrcenými mandlemi a srolujeme pomocí papíru na pečení. Půjde to trošku ztěžka, protože těsto není elastické.

  5. Štrúdl potřeme rozšlehaným vajíčkem, vložíme do trouby rozpálené na 180 °C a pečeme 40 - 50 minut, má být dozlatova.

  6. Hotový štrúdl s hroznovým vínem posypeme moučkovým cukrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!