Štrúdl z hroznového vína recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- máslo 80 g strouhanka 2 ks žloutek 1 lžička mletá skořice 500 g bílé hroznové víno 2 lžíce drcené mandle 500 g tmavé hroznové víno těsto 1 špetka sůl 1 ks vejce 150 g máslo 150 g cukr moučka 300 g hladká mouka 1 hrst citronová kůra na potření vejce na ozdobu cukr moučka
Postup Štrúdl z hroznového vína recept
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si připravíme těsto. Na vál nasypeme prosátou mouku s cukrem, nastrouháme máslo a doprostřed rozklepneme vejce. Přidáme citronovou kůru a špetku soli. Těsto rychle zpracujeme, občas si namáčíme ruce ve studené vodě, aby nám těsto nezteplalo. Snažíme se pracovat rychle. Vytvoříme kouli, kterou zabalíme do čistého plátna, přikryjeme průsvitnou fólií a dáme na 30 minut do lednice.
Umyté hroznové víno nakrájíme na půlky, pokud obsahuje zrníčka, vybereme je. Dáme do misky s cukrem, skořicí a rozmícháme.
Na pánvi rozehřejeme máslo, dáváme pozor, aby se nám nespálilo. Přidáme strouhanku a orestujeme.
Na posypaný pečící papír vyválíme těsto, nesmí být moc tenké ani široké. Těsto potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme hotovou strouhankou s máslem. Přidáme hroznové víno, posypeme nadrcenými mandlemi a srolujeme pomocí papíru na pečení. Půjde to trošku ztěžka, protože těsto není elastické.
Štrúdl potřeme rozšlehaným vajíčkem, vložíme do trouby rozpálené na 180 °C a pečeme 40 - 50 minut, má být dozlatova.
Hotový štrúdl s hroznovým vínem posypeme moučkovým cukrem.