Sushi z českých rybníků recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

50 g cukr
2 lžičky cukr
0.5 lžičky sůl
100 ml voda
1 ks chilli paprička
50 ml sójová omáčka
2 lžíce rýžový ocet
10 g kořen zázvoru
50 ml saké na vaření
1 lžička prášek dashi
1 lžička mirin (sladké japonské víno)
500 g kapří filet (bez kůže a kostí)
480 g vařená rýže na suši

Postup přípravy receptu

  1. Zázvor oloupeme a nastrouháme, chilli papričku nakrájíme a rozemneme. Všechny suroviny mimo kapra dáme do hrnce a přivedeme k varu. Vložíme rybu a za deset vteřin ji zase vyjmeme. Nevaříme!

  2. Po vyjmutí z marinády dáme filet na 1 minutu do studené vody. Poté jej opět vložíme do hrnce s omáčkou, zatížíme talířkem, přiklopíme poklicí a přibližně 12 minut na velmi mírném ohni povaříme. Ryba takto nasákne všechny ingredience. Kapra necháme v marinádě vychladnout a pak jej nakrájíme na proužky.

  3. V kastrůlku zahřejeme ocet, vmícháme sůl a cukr. Mícháme tak dlouho, až se suroviny v octu rozpustí. Směsí ochutíme vychlazenou sushi rýži a promícháme. Do misky dáme trošku octa, zalijeme vodou. V tekutině namáčíme ruce a z rýže vytvarujeme 16 oválných hrudek. Na každou dáme porci vychladlé okapané ryby a mírně ji přitiskneme.

  4. Sushi z českých rybníků podáváme jako netradiční chuťovku.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!