Sváteční makovník recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 špetka sůl
2 ks vejce
25 dkg máslo
2 dl mléko
1 kostka droždí
15 dkg cukr moučka
1 kg celozrnná mouka
na potření
rozšlehané vejce

Postup přípravy receptu

  1. Zaděláme kvásek. Změklé máslo rozdrobíme v mouce a přidáme ještě nenakynutý kvásek a další ingredience. Smícháme v těsto. Zpracováváme, dokud se těsto nelepí na misku ani na ruku. Potom těsto na makovník (ořechovník) rozdělíme na 4 části a necháme asi hodinu odpočívat.

  2. Na jeden díl těsta použijeme asi 250g makové nebo ořechové náplně. Po nanesení plňky, těsto zavineme a potřeme rozšlehaným vejcem. Propícháme, aby nepopraskalo.

  3. Makovník položíme na plech vyložený papírem na pečení a ihned pečeme ve vyhřáté troubě - zhruba 30 minut na 170 °C.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!