Švédské gratinované brambory recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

5 stroužků česnek
1 kg brambory
2 ks pórek
300 ml smetana ke šlehání
podle chuti
sůl
2-4 špetky muškátový oříšek
mletý černý pepř
podle potřeby
máslo na vymazání

Postup přípravy receptu

  1. Velký pórek nebo dva menší podélně rozpůlíme, dobře omyjeme a potom nakrájíme na nudličky. Česnek oloupeme a prolisujeme. Brambory oškrábeme, na okurkovém struhadle nastrouháme na plátky a promícháme se solí, pepřem a prolisovaným česnekem.

  2. Ohnivzdornou zapékací mísu vymažeme máslem a vrstvíme střídavě brambory a pórek, který hned osolíme a můžeme okořenit troškou muškátového oříšku. Začínáme a končíme brambory. Směs zalijeme osolenou a muškátovým oříškem ochucenou smetanou ke šlehání.

  3. Brambory se zeleninou pečeme hodinu ve středně vyhřáté troubě.

  4. Švédské gratinované brambory podáváme s podmáslím jako hlavní chod k večeři a nebo pro milovníky masa s pečeným či grilovaným masem jako přílohu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!