Švédské gratinované brambory recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 5 stroužků česnek 1 kg brambory 2 ks pórek 300 ml smetana ke šlehání podle chuti sůl 2-4 špetky muškátový oříšek mletý černý pepř podle potřeby máslo na vymazání
Postup Švédské gratinované brambory recept
Postup přípravy receptu
-
Velký pórek nebo dva menší podélně rozpůlíme, dobře omyjeme a potom nakrájíme na nudličky. Česnek oloupeme a prolisujeme. Brambory oškrábeme, na okurkovém struhadle nastrouháme na plátky a promícháme se solí, pepřem a prolisovaným česnekem.
Ohnivzdornou zapékací mísu vymažeme máslem a vrstvíme střídavě brambory a pórek, který hned osolíme a můžeme okořenit troškou muškátového oříšku. Začínáme a končíme brambory. Směs zalijeme osolenou a muškátovým oříškem ochucenou smetanou ke šlehání.
Brambory se zeleninou pečeme hodinu ve středně vyhřáté troubě.
Švédské gratinované brambory podáváme s podmáslím jako hlavní chod k večeři a nebo pro milovníky masa s pečeným či grilovaným masem jako přílohu.