Švestkové kynuté koláče recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 300 g švestky těsto sůl 500 ml mléko 100 g tuk 30 g droždí 2 lžíce cukr krupice 1 ks brambora 500-600 g hladká mouka citronová kůra drobení mletý mák 3 balíčky skořicový cukr
Postup Švestkové kynuté koláče recept
Postup přípravy receptu
-
Z droždí, lžíce cukru a několika lžic mléka připravíme kvásek, který necháme vzejít.
Bramboru oloupeme, ustrouháme a utřeme ji s horkým tukem. Rozmělníme ji v mouce, osolíme, přidáme citronovou kůru a zaděláme se vzešlým kváskem, zbylým mlékem těsto o něco tužší než na buchty.
Z těsta vykrajujeme lžící kousky na vál, zakulatíme z nich bochánky, každý bochánek ihned pokládáme na plech vyložený pečícím papírem, vytvarujeme z něj koláč, poklademe švestkami řeznou plochou vzhůru, posypeme mletým mákem, skořicovým cukrem a necháme vykynout.
Troubu předehřejeme na 180°C.
Okraje vykynutých koláčů potřeme tukem a v předehřáté troubě upečeme do červena.