Švestkové kynuté koláče recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

300 g švestky
těsto
sůl
500 ml mléko
100 g tuk
30 g droždí
2 lžíce cukr krupice
1 ks brambora
500-600 g hladká mouka
citronová kůra
drobení
mletý mák
3 balíčky skořicový cukr

Postup přípravy receptu

  1. Z droždí, lžíce cukru a několika lžic mléka připravíme kvásek, který necháme vzejít.

  2. Bramboru oloupeme, ustrouháme a utřeme ji s horkým tukem. Rozmělníme ji v mouce, osolíme, přidáme citronovou kůru a zaděláme se vzešlým kváskem, zbylým mlékem těsto o něco tužší než na buchty.

  3. Z těsta vykrajujeme lžící kousky na vál, zakulatíme z nich bochánky, každý bochánek ihned pokládáme na plech vyložený pečícím papírem, vytvarujeme z něj koláč, poklademe švestkami řeznou plochou vzhůru, posypeme mletým mákem, skořicovým cukrem a necháme vykynout.

  4. Troubu předehřejeme na 180°C.

  5. Okraje vykynutých koláčů potřeme tukem a v předehřáté troubě upečeme do červena.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!