Švestkový dort recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
50 g máslo
30 g kakao
5 ks žloutek
4 ks bílek
40 g ořechy
150 g cukr moučka
70 g polohrubá mouka
50 g suchary
krém
0.3 lžičky skořice
3 ks žloutek
6 cl brandy
80 g cukr krupice
7 plátků želatina
3 kelímky smetana ke šlehání
75 g švestková povidla
na potření
75 g švestková povidla
na ozdobu
50 g čokoládové hoblinky
100 g švestka
náplň
300 g švestka

Postup přípravy receptu

  1. Žloutky vyšleháme s cukrem (50g) do pěny a přimícháme mleté ořechy. Z bílků a zbylého cukru vyšleháme tuhý sníh. 1/3 sněhu zašleháme do ořechové směsi a přisypeme mouku smíchanou s kakaem. Nakonec přidáme rozpuštěné máslo, nastrouhané suchary a opatrně i zbylý sníh. Těstem naplníme papírem vyloženou dortovou formu (26cm) a v předehřáté troubě pečeme asi 35 minut na 180 °C.

  2. Vychladlý korpus vodorovně překrojíme v horní třetině. Spodní díl potřeme povidly a vrátíme prstenec formy.

  3. Švestky očistíme, vypeckujeme a podusíme s troškou vody asi 3 minuty. Poté je naskládáme na povidla.

  4. Želatinu necháme nabobtnat. Ušleháme žloutky s cukrem, přimícháme povidla i skořici. Rozehřejeme brandy a necháme v ní rozpustit vymačkanou želatinu. Přimícháme 3 lžíce povidlového krému a pak želatinovou směs vmícháme do zbytku povidlového krému. Necháme vychladnout.

  5. Jakmile začne krém želírovat, ušleháme smetanu a vmícháme ji do krému. 2/3 krému rovnoměrně naneseme na švestky a přikryjeme vrchním dílem korpusu.

  6. Zbylý krém rozetřeme na vrchní díl dortu a cukrářským sáčkem nastříkáme po obvodu hvězdičky. Švestkový dort vložíme do chladničky zatuhnout.

  7. Před podáváním vyjmeme švestkový dort z formy, ozdobíme švestkami a hoblinkami čokolády.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!