Švestkový koláč s glazurou recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 2 3 ks vejce 140 g cukr krupice 1 lžička vanilkový extrakt 2 kelímky pomazánkové máslo (200 g) 150 ml smetana (11%) těsto 1 50 g máslo 150 g máslové sušenky na ozdobu 450 g švestky 2 lžíce cukr krystal
Postup Švestkový koláč s glazurou recept
Postup přípravy receptu
-
Máslo rozpustíme, vsypeme do něj nahrubo rozdrcené sušenky a důkladně promícháme. Hmotu dáme do formy o průměru 20 cm a pečlivě upěchujeme.
Pomazánkové máslo spojíme s cukrem. Do hladké směsi přimícháme extrakt, vejce a smetanu. Nalijeme na sušenkový základ a pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C, aby okraje korpusu zpevnily a střed se ještě trochu chvěl jako želé. Ztuhne až při chladnutí.
Rozpůlené švestky naskládáme řeznou stranou dolů do zapékací mísy, posypeme zbylým cukrem a přidáme do trouby, aby se posledních 10 minut pekly společně s koláčem (nedáváme na koláč). Švestky by měly zkřehnout, ale zůstat pevné. Obojí necháme vychladnout.
Vystydlý korpus vyjmeme z formy a přemístíme na servírovací talíř. Poklademe pečenými švestkami a nakonec pokapeme šťávou z nich.