Vepřové výpečky se špenátem a bramborovým knedlíkem recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 4 stroužky česnek 1 hrnek olej sůl 1 špetka sůl 2 ks vejce 1 ks vejce 500 g brambory 2 ks cibule 15 dkg mouka 1 hrst kmín 1 lžíce sádlo 2 balíčky špenát 10 dkg krupice pepř 1 - 2 lžíce hladká mouka 500 g vepřový bůček
Postup Vepřové výpečky se špenátem a bramborovým knedlíkem
Postup přípravy receptu
-
Pro tento pokrm použijeme libovější vepřový bůček, ale klidně i prorostlější plecko. Maso omyjeme, nakrájíme na kostky, důkladně osolíme, opepříme, přidáme celý kmín a dobře promícháme
Vepřový bůček rovnoměrně poklademe na dno pekáčku, přidáme prolisovaný česnek, trochu oleje a na kolečka pokrájenou cibuli. V troubě pečeme pod víkem při teplotě 180 stupňů a necháme maso vydusit, občas podléváme. Teprve ke konci necháme maso dopéct odkryté, aby chytlo zlatavou barvu a okraje masa měly křupavou kůrčičku. Výpek zahustíme troškou mouky rozmíchané v hrnku vlažné vody
Mezitím si připravíme bramborové knedlíky jako přílohu, a také špenát
V kastrůlku na oleji nebo kousku sádla zpěníme cibulku, přidáme napůl rozmražený špenát, hlídáme, aby změkl pozvolna a nebylo z něj bláto. Poté přidáme sůl a prolisovaný česnek, někdo špenát dochucuje i polévkovým kořením. Promícháme a necháme dusit, nakonec vše spojíme rozkvedlaným vejcem
Do směsi uvařených, oloupaných a stejného množství syrových brambor přidáme vejce, sůl, krupici a mouku a vypracujeme vláčné těsto. Z něj tvoříme válečky zhruba o síle 5 cm
Bramborové knedlíky vaříme ve vroucí osolené vodě obvyklých 20 minut, knedlíky odpíchneme ode dna a asi po 10 minutách obrátíme. Po uvaření vyjmeme z vody, propíchneme a krájíme na plátky
Bramborové knedlíky na talíři přelijeme výpekem z masa a podáváme spolu s vepřovými výpečky a špenátem.