Linecká vrstvená kolečka recept

Apetit Recepty cukroví

Suroviny na recept

150 g máslo
2 ks žloutek
1/2 ks citron
80 g cukr moučka
250 g hladká mouka
čokoládová poleva
1 ks vanilkový lusk
třtinový cukr

Postup přípravy receptu

  1. Máslo necháme změknout, z vanilkového lusku odškrábneme špetku dřeně. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Citron dobře omyjeme, nastrouháme kůru (asi půl lžičky) a vymačkáme zhruba lžičku šťávy

  2. Máslo nakrájíme na kousky, pomocí prstů propracujeme s moukou a cukrem, přidáme žloutky, citronovou kůru i šťávu a vanilkový lusk. Vypracujeme hladké a nelepivé těsto, které dáme na 1 - 2 hodiny do lednice

  3. Připravíme si vykrajovátka - kolečka o třech velikostech

  4. Těsto postupně vyválíme na pláty, ze kterých vykrajujeme nejprve velká kolečka, ty poklademe na plech vyložený pečícím papírem. Na ty poklademe střední kolečka a nakonec nejmenší kolečka, vždy mírně přitlačíme. Posypeme hrubším třtinovým cukrem, který také do těsta mírně zatlačíme

  5. Linecká vrstvená kolečka upečeme ve středně vyhřáté troubě, stačí pár minut, až jsou pěkně růžová. Po upečení linecká kolečka necháme vychladnout, podle libosti dozdobíme čokoládou a uložíme do krabičky, aby do Vánoc pěkně změklo.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!