Švestkový koláč s mákem recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

4 lžíce cukr
2 lžíce cukr
1 ks vejce
rum
1 dl mléko
15 g droždí
300 g švestky
mák
250 g polohrubá mouka
tuk na vymazání
50 g rostlinný tuk
skořicový cukr
mouka na vysypání

Postup přípravy receptu

  1. Kynuté těsto: Všechny suroviny na těsto nejdříve odvážíme a odměříme

  2. Mléko zahřejeme s rostlinným tukem. Nesmí se vařit. Až se tuk rozpustí, mléko odstavíme a necháme vychladnout

  3. V menší misce utřeme droždí s 1 lžící cukru, jakmile se rozpustí

  4. přimícháme 2 lžíce mouky a 2 lžíce vlahého mléka s tukem. Vymícháme v hladkou kašičku, kterou poprášíme moukou a zakryjeme ubrouskem. Takto připravený kvásek necháme vykynout

  5. Koláčovou formu o průměru 26cm vymažeme tukem a vysypeme moukou

  6. Prosátou mouku smícháme se zbylým cukrem, vejcem, vykynutým kváskem a mlékem. Propracujeme v hladké těsto, které poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout. To trvá asi jednu hodinu. Potom těsto opět propracujeme a vyložíme jím předem vymazanou a vysypanou koláčovou formu. Opět těsto necháme vyběnout

  7. Mezitím si připravíme náplň na koláč. Švestky omyjeme, rozpůlíme a zbavíme pecek. Mák podle potřeby zvlhčíme mlékem a rumem. Umeleme na strojku a vmícháme skořicový cukr. Podle chuti osladíme

  8. Vyběhnutý koláč poklademe švestkami a makovou nádivkou, pokapeme rozpuštěným máslem a pečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova

  9. Hotový švestkový koláč s mákem posypeme moučkovým cukrem. Podáváme vychladlý k čaji nebo kávě.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!