Svíčková na smetaně od maminky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

40 g tuk
1 ks cibule
5 dkg celer
8 dkg mrkev
5 dkg petržel
2 kuličky nové koření
2 dl kysaná smetana
40 g hladká mouka
600 g hovězí svíčková
50 g uzená slanina
podle chuti
cukr
sůl
bobkový list
citronová šťáva
černý pepř
podle potřeby
masový vývar

Postup přípravy receptu

  1. Odleželou svíčkovou odblaníme, prošpikujeme proužky uzené slaniny, osolíme, opepříme a osmahneme v rozpáleném tuku ze všech stran. Maso odložíme do tepla.

  2. Na témže tuku zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme očištěnou a nakrájenou zeleninu, osmahneme a podlijeme masovým vývarem. Potom přidáme osmahnuté maso, bobkový list a celé nové koření, přikryjeme a dusíme ve vyhřáté troubě doměkka.

  3. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme moukou a povaříme ještě asi 20 minut. Připravenou omáčku protřeme se zeleninou přes síto, přilijeme smetanu a podle chuti osladíme a okyselíme citronovou šťávou. Pro lepší barvu můžeme přidat zkaramelizovanou lžičku cukru.

  4. Maso nakrájíme na plátky a svíčkovou na smetaně podle maminky podáváme s houskovým knedlíkem, plátkem citronu a brusinkami.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!