Svíčková na smetaně podle babičky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

100 g slanina
800 g hovězí svíčková
omáčka
3 lžíce cukr
4 lžíce máslo
3 lžíce ocet
1 ks cibule
5 ks bobkový list
5 ks nové koření
5 ks celý pepř
400 g kořenová zelenina
podle potřeby
vývar
podle chuti
1 ks citron
brusinky
smetana na vaření
příloha
houskový knedlík

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme si velkou pánev a pekáček, nebo klidně zapékací mísu z varného skla s poklicí. Slaninu nakrájíme na proužky. Zeleninu očistíme a nakrájíme nadrobno. Kořenovou zeleninu použijeme čerstvou nebo mraženou směs ze sáčku. Tu je ale nutné nechat roztát a osušit od roztátého ledu.

  2. Hovězí svíčkovou nebo mladé zadní hovězí prošpikujeme proužky slaniny. Na pánvi rozehřejeme máslo a opečeme maso ze všech stran tak, aby se zatáhlo a nepouštělo při další úpravě šťávu. Když je maso zatažené, vyjmeme ho a odložíme do pekáčku.

  3. Na pánvi opečeme nakrájenou cibuli lehounce dozlatova a přidáme kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer v poměru 1:1:1). Kořenovou zeleninu opečeme na pánvi tak, aby se místy zbarvila dohněda a následně přidáme cukr, který za stálého míchání necháme zkaramelizovat.

  4. Následně přidáme ocet, který necháme krátce převařit (stačí opravdu pár bublinek). Vše v pánvi zalijeme vývarem (asi 400 ml) a zamícháme, aby se rozpustil karamel. Obsahem pánve přelijeme maso v pekáčku, přidáme bobkový list, nové koření a pepř, přiklopíme a v troubě pečeme 1,5 - 2 hodiny, dokud maso nezměkne.

  5. Když je maso hotové, vyjmeme ho spolu s kořením. Maso nakrájíme, zeleninu rozmixujeme tyčovým mixérem a naředíme smetanou tak, aby svíčková omáčka zůstala hustá a nemuseli jsme ji již zahušťovat. Záleží na chuti a podle toho také, kolik vývaru se vypeklo 250 - 400 ml. Případně lze naředit ještě trochu vývarem. Podle chuti a pokud jsme zvyklí, nakonec dochutíme svíčkovou omáčku na smetaně citronem.

  6. Svíčkovou na smetaně podle babičky podáváme s kolečkem citronu a brusinkami. Přílohou je klasický houskový knedlík.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!