Svíčková na smetaně s dýní hokaido recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

6 lžic olej
3 lžíce máslo
2 ks cibule
100 g celer
3-4 lžíce hořčice
6 ks mrkev
2 ks petržel
20 g špek
3 lístky bobkový list
6 kuliček nové koření
1 lžička citronová šťáva
1 kelímek smetana ke šlehání
1 kg hovězí maso
6 kuliček celý černý pepř
250 g dýně hokaido
podle chuti
sůl
mletý černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Hovězí maso v celku osolíme, opepříme, prošpikujeme a poté zprudka osmažíme do tmava na troše oleje. Potom maso dáme do pekáčku, kde ho potřeme lžící hořčice. Mezitím očistíme kořenovou zeleninu. Mrkev a petržel nakrájíme na kolečka. Dýni opláchneme a nakrájíme na kostičky společně s cibulemi a celerem.

  2. V hrnci rozehřejeme máslo a poté přidáme zeleninu a smažíme do zlatohněda, přidáme lžíci hnědého cukru a necháme trochu zkaramelizovat. Dále přidáme mletý pepř, bobkové listy, sůl, nové koření a celý pepř. Na pánev od masa dáme smažit cibuli do světle hněda a následně ji přidáme k zelenině. Zeleninu nasypeme na maso, přidáme hořčici, osolíme, opepříme a podlijeme do půlky pekáčku vodou.

  3. Pečeme zakryté na 180 °C zhruba 2 hodiny podle tuhosti masa. Pokud bude maso tužší, pečeme ještě déle. Následně maso vyjmeme s kořením a zbytek rozmixujeme, poté přidáme pomalu smetanu a dochutíme solí, cukrem a trochou citronové šťávy, případně trochou hořčice.

  4. Svíčkovou na smetaně s dýní hokaido podáváme s knedlíkem a brusinkovým kompotem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!