Sypaná rýže recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

podle chuti
olej
sůl
podle potřeby
voda
rýže

Postup přípravy receptu

  1. Odměříme si rýži podle potřeby. Nejlépe dlouhozrnnou a já používám zásadně jen jasmínovou nebo basmati, protože nádherně voní. Recept naprosto není vhodný pro rýži parboiled.

  2. Dobře rýži propláchneme. Kdo chce a je na to zvyklý, může ji zlehka opražit na oleji - já to nedělám. Rýži zalijeme vroucí vodou tak, aby voda sahala asi 2 cm nad rýži. Osolíme a ochutíme podle vlastní chuti. Povaříme pět minut a slijeme přes cedník, eventuálně propláchneme.

  3. Do hrnce dáme asi 2 - 3 cm vroucí vody a vložíme pařák. Pokud má velké otvory, vyložíme ho pláténkem či utěrkou. Na pařák nasypeme rýži a napařujeme tak dlouho, až změkne podle naší chuti, zhruba 25 minut.

  4. Takto připravovanou sypanou rýži nemůžeme nikdy rozvařit a výhodou je, že když zbude, můžeme ji kdykoli znovu na pařáku prohřát.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!