Tažený štrúdl podle babičky recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 1 ks vejce máslo strouhanka 1 lžička ocet 1,5 kg jablko rozinky cukr moučka mletá skořice 350 g hladká mouka 150 ml vlažné mléko
Postup Tažený štrúdl podle babičky
Postup přípravy receptu
-
Všechny suroviny dáme na vál a propracujeme v hladké těsto. Párkrát s ním bouchneme o vál, aby se vytěsnily vzduchové bubliny. Lépe se potom těsto vyvaluje. Hotové těsto přiklopíme a necháme asi 40 minut odpočinout
Potom těsto rozpůlíme a rukama vytahujeme na vále pokrytým utěrkou. V žádném případě neválíme válečkem! Až je těsto tenké, skoro průsvitné, lehce ho poprášíme strouhankou nebo mletými ořechy, hustě posypeme nastrouhanými jablky, moučkovým cukrem, skořicí a rozinkami. Pomocí utěrky srolujeme těsto do závinu. Tažený štrúdl podle babičky přendáme na plech, potřeme rozpuštěným máslem a pečeme při 180 °C asi 35 - 40 minut. Po upečení znovu potřeme máslem a pocukrujeme
Tažený štrúdl podle babičky nakrájíme a můžeme podávat.