Telecí garam masala recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 4 stroužky česnek 6 lžic olej 1,5 lžička sůl 1 ks cibule 2 snítky koriandr 1 ks chilli paprička 1 konzerva krájená rajčata 1 lžíce čerstvý zázvor 2 dl bílý jogurt 600 g telecí maso 2 dl kokosové mléko 2 lžíce garam masala
Postup Telecí garam masala
Postup přípravy receptu
-
Telecí maso nakrájíme na nudličky. Měla jsem doma mleté, tak jsem použila mleté. Maso důkladně smícháme se lžící garam masaly a jogurtem. Pokud budeme marinovat maso přes noc, nedáme sůl. Tu přidáme až těsně před restováním, maso by pustilo šťávu. Pokud však budeme marinovat těsně před přípravou, přidáme lžičku soli. Telecí necháme asi 30 minut odležet v lednici
Cibuli a česnek očistíme. Cibuli nasekáme najemno, česnek rozdrtíme nebo prolisujeme. Na nepřilnavé pánvi dobře rozehřejeme 4 lžíce oleje. Dáme marinované maso a zprudka ho orestujeme, aby se ze všech stran zatáhlo. Maso musí zůstat uvnitř krvavé. Takto připravené maso vyjmeme, dáme stranou do mísy a zakryjeme poklicí
Na stejné pánvi rozehřejeme zbylé 2 lžíce oleje, vsypeme cibuli a zbylou sůl a zvolna restujeme asi 10 minut, nebo až má cibule světle hnědou barvu. Pak plamen snížíme na minimum, přidáme česnek, nastrouhaný zázvor a zvolna restujeme minutu. Přidáme rajčata, zbylé koření, chilli papričku v celku a zamícháme. Vše pomalu dusíme, až se odpaří tekutina, zhruba 10 - 15 minut
Pak do základu vlijeme kokosové mléko, provaříme a vložíme orestované maso. Vše ještě asi 2 minut zprudka podusíme, zakryjeme a odstavíme. Již nevaříme, ale necháme několik minut odpočinout. Nakonec nasekáme lístky koriandru nebo máty a vmícháme je do hotové telecí masaly
Telecí garam masalu podáváme s rýží basmati a třeba s čatní z kaki.