Terina z vepřového a kuřecího masa pečená v Bain Marie recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

sůl
0,25 lžiček hřebíček
0,25 lžiček mletý zázvor
0,25 lžiček sušený tymián
150 g uzená slanina
0,25 lžiček mletý muškátový květ
5 lžic domácí vepřové sádlo
600 g mletý vepřový bůček bez kosti
300 g kuřecí prsa bez kosti a kůže
0,25 lžiček celé zelené koření
50 ml kvalitní suché bílé víno chardonnay

Postup přípravy receptu

  1. Koupíme mastnější vepřové maso, nejlepší je bůček bez kosti, který alespoň dvakrát pomeleme, aby maso bylo jemnější. Kuřecí prsa omyjeme, osušíme, pokrájíme na řízky a ty na dlouhé proužky, které osolíme a necháme odpočívat, zatím připravíme ostatní

  2. Do misky dáme celé hřebíčky a celé zelené koření, paličkou rozdrtíme na jemno. Připravíme si bobkové listy, mletý zázvor, mletý muškátový květ, sušený tymián, suché bílé víno, uzenou slaninu pokrájenou na dlouhé tenké plátky, domácí vepřové sádlo a formu na biskupský chlebíček, pokud nemáme formu na terinu

  3. K mletému vepřovému masu přidáme 1/4 lžičky tymiánu, mletého zázvoru, mletého muškátového květu, sůl, podrcené hřebíčky s podrceným zeleným kořením a pořádně spolu promícháme. K masové směsi přilijeme 50 ml suchého bílého vína Chardonnay, znovu promícháme a směs necháme odpočívat

  4. Formu na biskupský chlebíček vymastíme domácím vepřovým sádlem, na dno formy položíme tenké plátky uzené slaniny, na slaninu rozložíme bobkové listy a rozetřeme polovinu ochucené směsi mletého vepřového masa. Na mleté maso položíme proužky osolených kuřecích prsou a přikryjeme je tenkými plátky uzené slaniny, na kterou rovnoměrně rozetřeme druhou polovinu ochucené směsi mletého vepřového masa

  5. Na povrch dáme 3 lžíce domácí vepřového sádla, kterou rovnoměrně rozetřeme, formu jsem plnila jen do 2/3 objemu formy na biskupský chlebíček, aby byla terina vyšší. Bok jsem jistila složeným alobalem. Formu přikryjeme alobalem a vložíme do hlubšího pekáče, do kterého jsme nalili vroucí vodu dokola tak, aby sahala do poloviny výšky formy a připravenou terinu vložíme péct do trouby vyhřáté na 150 °C. Při této teplotě pečeme terinu prvních 10 minut, potom snížíme teplotu trouby na 85 °C a pečeme ještě 90 minut

  6. Upečenou terinu vybereme z trouby, vyndáme z pekáče, odstraníme alobal z povrchu, necháme úplně vychladnout, slijeme vypečenou šťávu do hrnečku, povrch teriny znovu potřeme 2 lžícemi domácího vepřového sádla a odložíme na 12 hodin do chladničky, aby pěkně ztuhla, nejlépe přes noc. Druhý den terinu vyklopíme na desku a pokrájíme na porce

  7. Terinu z vepřového a kuřecího masa podáváme s krajíci čerstvě upečeného domácího kváskového chleba a s čerstvou paprikou a rajčaty. Jde o terinu domácí výroby z dvou druhů masa, která má příjemně kořeněnou chuť a žádná kupovaná se jí nikdy nevyrovná. Je možné ji podávat jako studený nářez, domácí terina je vhodná jako vynikající kvalitní studená večeře i jako výborné pohoštění pro vzácnou návštěvu

  8. Metoda pečení v Bain marie je pečení ve vodní lázni, která se používá při pečení domácích paštik, různých masových terin, některých uzenin anebo krémů a nákypů, využívá se nepřímý zdroj tepla ve vodní lázni, přitom přímým zdrojem tepla zůstává vyhřátá trouba, které teplo se přenáší vodní lázní na terinu, zachová se tím celistvost vnitřní struktury i povrchu a rovnoměrnost propečení příslušného pokrmu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!