Tradiční falafel recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 7 stroužků česnek 300 g cizrna 1 špetka kardamon 1 lžíce mletý římský kmín 1 špetka kayenský pepř 30 g čerstvá petrželka 1 lžička mořská sůl 80 g bílá cibule 2 lžíce jemné ovesné vločky podle potřeby olej na smažení
Postup Tradiční falafel recept
Postup přípravy receptu
-
Cizrnu pořádně propláchneme, nasypeme do velkého hrnce a zalijeme vodou tak, aby její hladina sahala zhruba pět centimetrů nad úroveň cizrny. Vše vaříme zhruba minutu a poté hrnec sundáme z plamene, přikryjeme pokličkou a necháme zhruba hodinu odležet. Po hodině cizrnu slijeme, propláchneme a necháme pořádně okapat.
Mezitím si do kuchyňského robotu nasypeme petržel, cibuli a česnek a rozmixujeme tak, aby se všechny ingredience dobře promíchaly.
Jakmile cizrna vychladne a okape, nasypeme ji do mixéru spolu s ovesnou moukou a veškerým kořením a mixujeme tak dlouho, dokud se všechny ingredience pořádně nepromíchají - podle potřeby těsto stírejte z okrajů. To by vám mělo zabrat zhruba pět minut. Jakmile bude těsto dostatečně promíchané, ochutnáme ho a podle chuti přidáme další koření.
Poté připravenou směs přikryjeme a dáme na hodinu uležet do lednice, aby se s ní lépe pracovalo a také aby se všechny chutě mohly hezky uvolnit.
Po hodině těsto vytáhneme a pomocí lžíce jej rozdělíme na stejně velké bochánky, ze kterých následně formujeme kuličky nebo placičky.
Jakmile máme falafel připravený, dáme si na plotnu pánev a na ní rozehřejeme tolik oleje, aby pokrýval celé její dno. Až bude olej rozpálený (zhruba za 1 - 2 minuty), začneme na něm smažit připravené placičky nebo kuličky. Až budou opečené dozlatova - mělo by to trvat cca 2 - 3 minuty - opatrně je obrátíme na druhou stranu a opakujeme stejný postup.
Hotový falafel můžete servírovat v tortille, s těstovinami a omáčkou nebo jen tak s nějakým dobrým dipem.
Tipy: Pokud by těsto na falafel nedrželo pohromadě, přidáme do něj více ovesné mouky. Při smažení přizpůsobíme intenzitu plamene podle toho, jak rychle či pomalu bude falafel hnědnout.