Tradiční ruský boršč recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 lžička cukr
2 ks brambory
1 ks cibule
1 ks rajče
1 ks mrkev
1 lžíce rajčatový protlak
0 ks červená paprika
20-30 dkg bílé zelí
2-3 ks červená řepa
60-70 dkg vepřové maso
1 lžička sušená petrželka
1 lžička sušený kopr
1 lžíce kvasný ocet 8%
podle chuti
sůl
na ozdobu
čerstvá petrželka

Postup přípravy receptu

  1. Mírně tučné vepřové maso s kostí zalijeme studenou vodou a necháme odstát přes noc. Ráno vodu vyměníme a necháme opět odstát 8 - 10 hodin. Dělá se to proto, abychom maso zbavili co nejvíce krve. Vepřové maso vaříme bez soli. Až bude maso měkké a plně uvařené (cca 1,5 hodina), maso vyndáme.

  2. Dokud se maso vaří, připravujeme zeleninu. Červenou řepu (čerstvou nikoli vařenou) nakrájíme na kostičky cca 0,5 - 0,8 cm. Bílé zelí nakrájíme na tenké proužky. Středně velké brambory nakrájíme na kostičky cca 1 - 1,5 cm. Větší cibuli nakrájíme nadrobno. Střední mrkev nastrouháme na hrubším struhadle. Rajče a papriku nakrájíme na kostičky cca 1 cm, rajče neloupeme.

  3. Jakmile uvařené maso vyndáme, do bujonu dáme červenou řepu a vaříme cca 15 - 20 minut. Potom přidáme k řepě i nakrájené bílé zelí a brambory. Když se zelí vaří s řepou, na pánvi osmahneme cibuli s mrkví, dále přidáme rajčatový protlak, cukr, ocet a trochu vody, sušenou petrželku a kopr. Hotovou zeleninu přidáme do bujonu.

  4. Na stejné rozpálené pánvi s trochou oleje a vody krátce osmahneme nakrájené rajče a papriku, cca 1 - 2 minuty na maximálním ohni. Již trochu vychladlé maso nakrájíme, dáme do polévky a osolíme podle chutí. Boršč počítáme za hotový, jakmile červená řepa bude měkká.

  5. Tradiční ruský boršč podáváme se zakysanou smetanou a ozdobený čerstvou petrželkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!