Tradiční ruský boršč recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 lžička cukr 2 ks brambory 1 ks cibule 1 ks rajče 1 ks mrkev 1 lžíce rajčatový protlak 0 ks červená paprika 20-30 dkg bílé zelí 2-3 ks červená řepa 60-70 dkg vepřové maso 1 lžička sušená petrželka 1 lžička sušený kopr 1 lžíce kvasný ocet 8% podle chuti sůl na ozdobu čerstvá petrželka
Postup Tradiční ruský boršč recept
Postup přípravy receptu
-
Mírně tučné vepřové maso s kostí zalijeme studenou vodou a necháme odstát přes noc. Ráno vodu vyměníme a necháme opět odstát 8 - 10 hodin. Dělá se to proto, abychom maso zbavili co nejvíce krve. Vepřové maso vaříme bez soli. Až bude maso měkké a plně uvařené (cca 1,5 hodina), maso vyndáme.
Dokud se maso vaří, připravujeme zeleninu. Červenou řepu (čerstvou nikoli vařenou) nakrájíme na kostičky cca 0,5 - 0,8 cm. Bílé zelí nakrájíme na tenké proužky. Středně velké brambory nakrájíme na kostičky cca 1 - 1,5 cm. Větší cibuli nakrájíme nadrobno. Střední mrkev nastrouháme na hrubším struhadle. Rajče a papriku nakrájíme na kostičky cca 1 cm, rajče neloupeme.
Jakmile uvařené maso vyndáme, do bujonu dáme červenou řepu a vaříme cca 15 - 20 minut. Potom přidáme k řepě i nakrájené bílé zelí a brambory. Když se zelí vaří s řepou, na pánvi osmahneme cibuli s mrkví, dále přidáme rajčatový protlak, cukr, ocet a trochu vody, sušenou petrželku a kopr. Hotovou zeleninu přidáme do bujonu.
Na stejné rozpálené pánvi s trochou oleje a vody krátce osmahneme nakrájené rajče a papriku, cca 1 - 2 minuty na maximálním ohni. Již trochu vychladlé maso nakrájíme, dáme do polévky a osolíme podle chutí. Boršč počítáme za hotový, jakmile červená řepa bude měkká.
Tradiční ruský boršč podáváme se zakysanou smetanou a ozdobený čerstvou petrželkou.